Keşfet

Varlık Felsefesinde Ontolojik Olarak Hakikat Kavramı Nedir?

Linux

Yaşlı Kurt
Katılım
14 Şub 2021
Mesajlar
3,707
Tepkime puanı
17
Puanları
0
Konum
istanbul
[align=center][align=center][align=center]
CCe1cv.jpg


Varlık Felsefesinde Ontolojik Olarak Hakikat Kavramı Nedir?

Varlık var mıdır? sorusu varlığın hakikati ve bilgisi konusuyla, varlığın ele alınış şekliyle ilgilidir. Varlığın nitelikleri ve varlığa yönelik bilgilerin gerçekliği karşılayabilmesi konusundaki düşünceler, bu soruya verilen cevapları şekillendirmektedir.

Varlık kavramıyla ne kastedildiği ve içeriğiyle gerçekliği hakkındaki sorun ve görüşler, varlık bilgisi (Ontoloji) alanıyla ilgilidir. Düşüncenin varlığa ve uygun bir bilgiye ulaşıp ulaşamayacağı hakikatle (gerçekliğin doğru bilgisi ile) ilgili görüş ve tartışmaların başlamasına neden olur. Varlığın niteliği ve varlığa yönelik bilgilerin gerçekliği karşılayıp karşılamadığı konusundaki düşünceler, bu soruya verilen cevapları şekillendirmektedir.

Herakleitos ve Parmenides, olanın (Doğa, Gerçeklik) ne olduğu ve nasıl olduğu konusundaki görüşleri ile öne çıkmışlardır. Her şeyin oluş içinde olduğunu ve olduğu gibi kalan hiçbir şeyin olamayacağını dile getiren Herakleitos, bunu karşıt güçlerin yasası olan Logosla temellendirir. Bu düşüncelerini Değişmeyen tek şey değişimin kendisidir. yargısıyla özetler. İnsanların var diye gördükleri her şey zamana bağlıdır ve sürekli oluş içinde karşıtına dönüşmesinden dolayı varlık, yokluğa veya tersine dönüşür. Parmenides ise Varlığın bir ve kendisiyle özdeş olduğu savından hareketle var olanın var olmayandan gelemeyeceği gibi Yok da olamayacağı kanıtına dayanır. Parmenidese göre değişim ancak algıların yanıltıcı görünüşü olabilir. En sonunda Varlık, vardır. ve Var olmayan yoktur. düşüncesine ulaşır.

KAYNAK: FELSEFE TARİHİ KİTABI
[/align]
[/align]

[/align]
 
Güzel bilgiler için teşekkürler
 

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Geri
Üst