Keşfet

San Sebastian Cheesecake Tarifi

Linux

Yaşlı Kurt
Katılım
14 Şub 2021
Mesajlar
3,707
Tepkime puanı
17
Puanları
0
Konum
istanbul
Normal cheesecake'lerden farklı olarak, tabanının olmayışı haricinde fırındaki pişme derecesinin yüksekliği ile daha çabuk hazırlanan ve üzerinde koyu ve parlak renk bir kabuk oluşan, bu hafif yanık tadının da lezzetine lezzet kattığı kanaatindeyim.
Sade olarak sunumu çok revaçta olsa da, ben sanırım sos desteğine her daim ihtiyaç duyuyorum. İster karamel, ister meyve, ister çikolatalı fark etmez fakat yanında muhakkak bir sos veya meyve çeşitleri ile servis etmenizi öneririm.

San Sebastian Cheesecake

Malzemeler

36 gr (4 yemek kaşığı) un
500g (2 su bardağı) krema (oda sıcaklığında)
900g beyaz krem peynir (oda sıcaklığında)
6 adet yumurta (oda sıcaklığında)
350g (1+3/4 su bardağı) toz şeker


Yapılışı

Fırınınızı 190 derecede ısıtmaya başlayın. 23-24 cm'lik kelepçeli kalıbınızın içini ve kenarlarını yumuşamış tereyağ veya margarinle güzelce yağlayın. Kalıptan dışarı biraz taşacak şekilde yağlı kağıdınızı hafif kesin ve içine oturtun. Tekrar yumuşak yağ ile kenarlarını ve içini yağlayın.



Şeker ve krem peyniri iyice karışana dek 1 dakika çırpın.
Çırpmaya devam ederken yumurtaları birer birer (aralarda çırpmak suretiyle) ekleyin.
Kremayı da ekleyip harmanlanana dek (en fazla yarım dakika) karıştırın.
Son olarak unu da her bir yemek kaşığı ilavesinden sonra çırpacak şekilde ekleyip karıştırın.



Kalıbınıza döküp 45-50 dakika kadar pişirin. Fırının kapağı kapalı kalsın ve 20 dakika içinde bekletin. Sonra fırın kapağını yarım açın ve 20 dakika bekletin. En son çıkartın ve oda sıcaklığında soğuyana dek bekleyip buzdolabına koyun. Tercihen bir gün sonra kalıptan ve yağlı kağıttan çıkartarak tadına varabilirsiniz.
Üzerine dilediğiniz bir sos ile veya sade şekilde servis edebilirsiniz.

Bon Appétit!

Cheesecake harcını kesinlikle haddinden fazla çırpmamanız gerekiyor.
Özellikle yumurtaların ilavesinden itibaren -sadece karışana dek- çırpmanız önemli, aksi halde çatlama kaçınılmaz.

Yumurta kokusu herkesin baş korkusu. Yumurta sayısı az olmadığı için kokuya da aşırı hassasiyeti olan kişiler için önerilerim; fırın derecesini düşürmeleri ve böylece yumurtanın pişmesini engellemeleri. Harcına vanilya ilavesi yapmaları ve en önemlisi cheesecake'i bir gün geç tatmaları. Gününde pişmiş cheesecake dinlenmemiş ve lezzeti oturmamış oluyor ve 1 gün dolapta beklemiş olan ile farkı çok açık bir şekilde anlayabiliyorsunuz.



Özellikle bu tarif için kelepçeli kalıp ve yağlı kağıt kullanımı elzem. Önce kelepçeli kalıbınızı yumuşamış tereyağ ile yağlıyor, sonra içine kenarlarından biraz taşacak şekilde yağlı kağıt kesip yapıştırıyor ve üzerini, kenarlarını yine tereyağ ile yağlıyorsunuz. Böylece pastanız pişip dolapta soğuduktan sonra hem kalıptan hem yağlı kağıttan kolaylıkla çıkıyor.

Fırında pişer pişmez hemen dışarıya çıkarmanız ani ısı değişimine maruz bıraktığınız için çökme ile sonuçlanabiliyor.

Her türlü fırında kabarıp biraz sönme payı oluyor fakat aşamalı soğutma ile minimuma indirebiliyorsunuz.

Önce fırın kapağı kapalı 20 dakika, sonra fırın kapağı yarı açık 20 dakika, sonra dışarda soğuyana dek ve en son buzdolabında soğumaya bırakılarak bu aşamalar tamamlanıyor.
 

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Geri
Üst