
Psikolojide Temporal Lob Nedir? Ne Değildir? Özellikleri Nedir?
Beyin denildiğinde ilk akla gelen, kıvrımlı ve iki yarım küre şeklinde en dış kısmı oluşturan bu bölge Beyin Kabuğu (Korteks) olarak adlandırılır. İnsan beyninin yüzde 80ini oluşturan bu kısım kafatasının içini daha iyi doldurabilmek adına kıvrımlı bir şekle sahiptir. Beyin kabuğu iki yarım küre halinde asıl beyni oluşturan ön, orta ve arka beynin üzerini örten bir yapıdadır. İnsan beyninin ağırlık olarak yüzde 80ini, nöronlar olarak da yüzde 70ini beyin kabuğu oluşturmaktadır.
Beyin kabuğu üzerinde yer alan vadi ya da çatlak olarak adlandırılan yapı ile ön ve arka kısımlara ayrılmaktadır. Bu sınırla ayrılan kısımların önünde yer alan bölümde vücut hareketlerinin şekillenmesini sağlayan Kortikal (Motor) alanlar, bu bölgenin arkasındaki kısımda ise duyulardan gelen bilgilerin değerlendirildiği duyusal alanlar bulunmaktadır. Ayrıca vücudun farklı bölgelerinden gelen bilgilerin birleştirilip öğrenme, düşünme, hatırlama ve dil ile ilgili anlama, kullanma becerilerine yönelik işlevlerin yerine getirildiği geniş bölgeler çağrışım alanları olarak adlandırılır. Beyin üzerindeki çatlak ve ayrık şeklindeki yapılar aynı zamanda beyin kabuğunun gerek uzmanlık gerekse şekilsel olarak bölümlenmesini sağlar. Birbirinden ayrılan bu bölgeler beyin kabuğunda 4 farklı lob şeklinde Oksipital Lob, Temporal Lob, Parietal Lob, Frontal Lob adlarıyla yer almaktadır.
Şakaklarda yer alması sebebiyle kulaklardan alınan bilginin işlendiği yer olup dengenin sağlanmasında yardımcı rol oynar. Yüz tanıma gibi görsel faaliyetlerin yanında; kaygı, memnuniyet ve kızgınlık gibi bazı duygu ve güdüleri düzenler. Şakak lobları birincil derecede koku merkezidir. Buna ek olarak son yıllarda yapılan araştırmalara göre şakak loblarının dili anlama ve kavrama yeteneğinde de etkili olduğu düşünülmektedir.