Ektima, çoğunlukla koyun ve keçilerde görülen ve Parapoxvirus ailesindeki virüslerin neden olduğu eksantemöz bir hastalıktır. Bu hastalık; ecthyma contagiosa ovis et capri, bulaşıcı püstüler dermatit, bulaşıcı ektima, enfeksiyöz labiyal dermatit, ektima kontagiozum, devedikeni hastalığı ve uyuz ağzı gibi isimler ile de isimlendirilmektedir.
Hastalık oldukça yaygın olması ve zoonoz olması açısından önemlidir. Bilmeyenler için zoonoz demek; hayvanlardan insanlara geçebilen hastalık demektir. Yani ektima hastalığı koyun ve keçilerden insanlara geçebilir. Bu hastalık özellikle kuzu ve oğlaklarda görülür. Burun ucu, ağız çevresi ve ayaklarda kabuklu papüller ile karakterizedir. Yetişkin koyun ve keçilerde memelerde de benzer lezyonlar görülebilir. Havaların ısınmaya başlaması ile ilkbahar ve yaz aylarında daha sık görülür. Oldukça bulaşıcı bir hastalıktır.
Virüs genellikle ağız çevresi, ayaklar ve memede yer alan küçük yaralardan ve çiziklerden vücuda girer. Bu bölgede epitel hücrelerini etkileyen virüs nedeni ile papul, püstül ve kabuklar oluşur. Genellikle 2-3 hafta içerisinde deri yüzeyi tekrardan iyileşir. Hastalık sırasında viremi meydana gelmez ve lezyonlar lokal kalır. Bu şekilde hastalık genellikle hafif seyreder ama sekonder bakteriyel enfeksiyonların ortaya çıkması ile hastalık tablosu daha şiddetli bir hal alabilir. Hastalık öldürücü bir hastalık değildir ama hastalanan hayvanların bağışıklık sistemi zayıflar ve kilo kaybeder. Bu durum diğer hastalıklara ve enfeksiyonlara zemin hazırlar.
Hastalığa karşı kesin etkili bir ilaç yoktur. Çeşitli pomatlar ile lezyon bulunan bölgelere uygulama yapılır. Burada kullanılacak olan pomatlar; yumuşatıcı, antiseptik özellikli ve antibiyotikli pomatlardır. Bunun yanında forma göre çeşitli uygulamalar yapılabilir. Örnek olarak labial formda daha yumuşak gıdalar verilebilir. Genital formda ise antiseptikler ile irrigasyon yapılabilir. Hastanın genel durumu, lezyonların durumu ve sürünün sağlığını dikkate alarak veteriner hekim uygun bir tedavi protokolü belirleyecektir.