Keşfet

Ketojenik diyet nedir? Ketojenik diyet nasıl yapılır?

NecatiGZL

Yeni Üye
Katılım
13 Eki 2021
Mesajlar
355
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
39
Ketojenik diyet nedir? Ketojenik diyet nasıl yapılır?

Yaz aylarında kilo vermek isteyenler için dönem dönem popüler olan birçok diyet türü var. Son zamanlarda da adını sıkça duyduğumuz ketojenik diyet nedir? Ketojenik diyet nasıl yapılır?Son zamanlarda dikkat çeken ketojenik diyette de diğer diyetler gibi istediğin her şeyin yenmediği bir sistem mevcut.
Bu diyetin öne çıkan özelliği ise karbonhidratlar konusunda oldukça sıkı oluşu. Vücudunun ketosis moduna girebilmesi için karbonhidratı neredeyse tamamen kesmek gerekiyor.
Karbonhidrat ise yalnızca hamur işi gibi sağlıksız gıdalarda değil, bazı çok sağlıklı gıdalarda da yer alıyor. İşte ketoyu diğerlerine göre bir parça daha zorlu kılan taraf bu.
Ancak bedenin bir kez keto moduna geçince karbonhidrat pek aramamaya başladığı için bir süre sonra kolaylaşıyor Keto demek başta biraz sabır ve daha çok kararlılık demek.Ketojenik diyet yaparken tahıl (ekmek, makarna, kahvaltı gevrekleri), nişasta (patates, fasulye, baklagiller) ve meyveler yenmemelidir. Ancak kontrollü tüketildiği takdirde avokado ve böğürtlengiller gibi istisnalar vardır. 
Yenilebilecek Besinler
-Et, balık, kümes hayvanları, yumurta-Yeşil yapraklı sebzeler: Ispanak, lahana, roka, marul-Toprak üstü sebzeleri: brokoli, karnıbahar vb.-Bol yağlı süt ürünleri: kaşar, beyaz beynir, krema, tereyağı-Yemiş ve tohumlar: ceviz, fındık, ay çekirdeği, kaju, makademia-Avokado ve böğürtlengiller-yaban mersini, böğürtlen, karadut, frambuaz gibi glisemik indeksi düşük olanlar-Tatlandırıcılar: stevia, eritritol gibi düşük karbonhidratlı tatlandırıcılar-Diğer yağlar: hindistan cevizi yağı, çörek otu yağı, iyi zeytinyağı, susam yağı, vs.Yenilmeyecek Besinler-Tahıllar: buğday, mısır, pirinç, yulaf türevleri-Şeker: bal, agave, akaağaç şurubu, pekmez-Meyve: elma, muz, portakal, kavun, karpuz vb.-Kökler:patates, tatlı patates-BaklagillerBir diyetin en temel enerji kaynağı olan besin gruplarına makro denir. 

Yağlar
Protein
Karbonhidratlar

Ketojenik diyet yüksek yağ bazlı bir beslenme biçimi olduğu için günlük kalorilerinin çoğu yağlardan gelecektir.
Makro değerlerini, yani alınacak kalorileri %70 yağ, %25 protein, %5 karbonhidrat olarak düşünebiliriz.
Ketoya başladığında ne olursa olsun günlük net karbonhidrat oranın 20 gramı geçmemelidir.Besinlerin etiketlerine baktığında göreceğin değerler ketojenik diyette biraz farklı hesaplanır. Etiketlerde yazan toplam karbonhidrat değeriyle lifleri de içerdiği için hesaplanırken şu formül kullanılır:Total Karbonhidrat - Lifler = Net Karbonhidrat Liflerin kan şekerine bir etkisi olmadığı için sıfır karbonhidrat  sayılıyor. Keto diyetinde kan şekerini kontrol etmek kilit önem taşır. İnsülin, yağların karaciğere girmesini engellediği için şeker yükseldikçe vücut keto modundan çıkıyor.
 
Güzel bilgiler için teşekkürler
 

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Geri
Üst