Ottomans
Yeni Üye
- Katılım
- 19 Şub 2021
- Mesajlar
- 414
- Tepkime puanı
- 0
- Puanları
- 0
- Yaş
- 39
Gündelik hayatın önemli bir parçası olan kahve, sevilen içecekler arasında. Aşağıda da İtalyadan Amerikaya Vietnamdan Yemene uzanan enfes çeşitleri ve yapılışları bulunuyor.
Kahve, dünyanın her yerinde olduğu gibi Türkiyede de önemli bir yere sahip. Çağımızda çok daha popüler olmasına rağmen yüzyıllar önce yaşayan insanlar tarafından tüketildiği de biliniyor.
Tarihine bakıldığında Etiyopya kökenli kahve bitkisinden elde edilen meyvenin, içecek olarak ilk kez 15. yüzyılda Yemende tüketildiği görülüyor. Yine de kimse kahvenin nasıl ya da ne zaman keşfedildiği konusunda kesin bilgiye sahip değil.
Aslolan zaman içinde geniş coğrafyalara yayılarak hemen her yerde özgün kahve kültürleri doğurmuş olması. Gelişen hazırlama teknikleriyle birlikte bugün birçok farklı çeşidinin olduğu da malum. Aşağıda da işte bu çeşitler ve yapılışları hakkında bilgiler ele alınıyor.
1Türk Kahvesi
Kendine has tadı, köpüğü, kokusu, sunuluş biçimiyle özgün bir kimliği vardır ve telvesi ile ikram edilen tek kahve türüdür. 40 yıllık hatırı olan Türk kahvesinin tarihine bakıldığında 1517 yılında Yemen Valisi Özdemir Paşa tarafından İstanbula getirildiği görülmektedir.
Önceleri Arap Yarımadasında kahve meyvesinin kaynatılmasıyla elde edilen içecek, Türkler tarafından keşfedilen hazırlama yöntemiyle Türk kahvesi adını almıştır. Türk kahvesinin lezzeti kısa zaman içinde Avrupaya ve ardından dünyaya yayılmıştır.
Türk Kahvesi Yapılışı
Öncelikle her kahvede olduğu gibi çekirdeklerin taze kavrulmuş ve kaliteli olması önem taşımaktadır. Günümüzde elektrikli cezveler ve makineler ile de yapılabilse de bazılarının geleneksel cezveden vazgeçmediği bilinmektedir.
Bunun için cezveye sırasıyla kahve, isteğe göre şeker ve su koyulur. Bir fincan kahve için 2 çay kaşığı kahve ve fincan ölçüsünde soğuk su koyulmalıdır. Malzemeler cezvede çözülecek şekilde karıştırılır ve kısık ateş üzerine yerleştirilir. Kaynamadan önce köpük oluşunca kabaran köpük fincanlara alınır, cezvedeki kahve bir taşım daha kaynatılarak fincana kenarından, yavaşça dökülür.
2Espresso
İtalyaya özgü bir kahve türü olan espresso, aslında pek çok farklı türün temelidir. Pratikliği, lezzeti, hızlı hazırlanışıyla dikkat çeken espresso, Türk kahvesi gibi küçük porsiyonlarda servis edilir ve sert bir tada sahiptir. Aynı zamanda yoğunluğu ve yüksek kafein miktarıyla öne çıkar.
Espressoyu double shot olarak isterseniz adı doppio, su miktarını yarı yarıya azaltıp daha sert içmek isterseniz ristretto, su miktarını arttırarak içmek isterseniz de lungo olur.
Americano, Cappucino, Latte, Mocha, Ristretto, Lungo, Macchiato, Con Panna gibi çeşitler espresso kullanılarak hazırlanmaktadır. Sert tadından hoşlanmayanlar için espressoyu seyreltme, üzerine süt, krema ekleme gibi yöntemlerle farklı kahve türleri ortaya çıkmıştır.
Espresso Yapılışı
İyi bir espresso için çekirdeğin kavrulma ölçüsü, kahve çekirdeğinin tazeliği ve baristanın ustalığına dikkat etmek gerekir. Günümüzde farklı yapılış teknikleri olsa da İtalyanların kabul görmüş usulüne göre gerekenler 7-7.5 gram espressoya uygun incelikte öğütülmüş kahve, 9 bar su basıncı, 85-94°C sıcaklık, 15-20 kg sıkıştırma basıncı, 24-27 saniye akış (drip) zamanıdır.
Kahve, makinenin haznesine (portafiltre) yerleştirip sıkıştırılır. Ardından önceden ısıtılmış bardak yerleştirilir ve 30 ml su kahveden geçirilerek yarım dakika kadar süzülmesi beklenir. Böylece bir porsiyon espresso elde edilir.
3Americano
Filtre kahveye benzeyen Americano, kahve oranının fazla olmasıyla bir miktar daha serttir. Caffé Americano olarak anılan türün ortaya çıkışına bakıldığında, II. Dünya Savaşı sırasında İtalyadaki Amerikan askerlerinin günlük kafein ihtiyaçlarını karşılamak için espressoya su katarak içtikleri görülmektedir.
Americano Yapılışı
Basitçe espressonun üzerine su eklenmesiyle hazırlanmaktadır. Eşit oranda su ve espresso ile americano hazırlarken fincanın ısıtılmış olmasına özen gösterilmelidir. Ancak eşit oran, istenen sertlik ya da yumuşaklık unsuruna göre değiştirilebilir. Kremanın üstte kalması için evde hazırlanacak americanoda, suya fincanın kenarından espresso eklemek ve sonrasında kahveyi karıştırmamak daha doğrudur.
4Espresso Con Panna
ABDde kafe vienne, İngiltere ve Fransada viennois olarak adlandırılan kahve, basitçe üzerine krema eklenmiş espressodur.
Espresso Con Panna Yapılışı
Tek ya da çift espressonun üzerine 2 yemek kaşığı kadar krema eklenerek hazırlanır. Önemli olan iyi kahve ve espresso makinesidir.
5Filtre Kahve
Günümüzde en çok tercih edilen kahve türleri arasındadır. Öğütülmüş kahve çekirdeklerinin sıcak suyla buluşturulup demlenmesiyle elde edilen kahve çeşididir. Lezzetinin yanında enerji vermesi, yağ yakımı için faydalı olması gibi özellikleriyle sıklıkla tercih edilir. Hazır kahvelerin popülerliğini kaybedip 2. nesil kahvecilikle tüketimi artmış ve 3. nesil kahvecilikle daha fazla talep görmüştür.
Filtre Kahve Yapılışı
Filtre kahve hazırlarken makine ya da french press kullanılabilir. İki yöntemde de çekirdeklerin taze kavrulmuş, iyi, saklanmış ve doğru oranda öğütülmüş olmasına dikkat edilmelidir. Kahve makinede hazırlanırken kullanım kılavuzuna uymak yeterliyken french press yönteminde bazı ufak detaylar izlenmeli.
Kaynar su kullanmamak bunların başında gelir. Kaynatılan su 1-2 dakika açık bekletildiğinde suyun derecesi 90lara düşer, bu da filtre kahve için idealdir.
French press içine her bir fincan için 1.5 tatlı kaşığı eklemek yeterlidir. Su yavaşça kahvenin üzerine dökülür, yüzeyde köpükler oluşursa 10-15 saniye ara verilir sonrasında devam edilir. Ardından piston yukarıda kalacak şekilde 4 dakika demlenmeye bırakılır ve piston tamamen aşağı indirilerek kahve süzülür.
6Latte
İtalyanca süt anlamına gelen lattenin asıl adı, caffe latte machiatodur. Genellikle ince, uzun bardakta sunulur ve üzerine isteğe göre köpük-krema eklenir. Espresso ile sütün bir araya gelmesinden oluşur. Türkiyede dev markaların yaygınlaşmasıyla tüketilmeye başlamıştır.
Latte Yapılışı
En güzel kahve makineleri aracılığıyla yapılsa da evde de hazırlanabilir. Buradaki basit yöntem için french press, çırpıcı, süt, espresso kahvesi yeterlidir. French press içine 1 ölçek (8 gram) kahve ve latte içilecek bardak ölçeğinde su koyulup demlenmeye bırakılır.
Kaynatılan 250 ml süt mikser yardımıyla köpükler oluşuncaya kadar çırpılır. Süt bardağa, köpük ve espresso için boşluk bırakılarak doldurulur. Ardından kenarlardan daire şeklinde dökülerek süte espresso eklenir. Son olarak kaşık yardımı ile üzerine süt köpüğü koyulur.
7Flat White
Avustralya menşeli kahve çeşidi, tek ya da çift shot ristretto espresso üzerine buharla köpürtülmüş ince süt köpüğü dökülmesi ile elde edilir. Cappuccino ve latte ile benzer ama kahve-süt oranı daha yüksektir. Dolayısıyla espresso, baskın tat olarak kalır. Latteden küçük, macchiatodan büyük porsiyonlar servis edilir. Kahve ve köpük tabakaları arasındaki geçiş yumuşaktır.
Flat White Yapılışı
Evde flat white hazırlamak için öncelikle fincan ısıtılır. Fincanın büyüklüğüne göre bir ya da iki shot espresso kullanılabilir. Kahvenin üçte bir kadar süt yoğun bir köpük oluşturulana kadar köpürtülür. Süt kabı hafifçe tezgaha vurularak yüzeydeki büyük kabarcıklardan kurtulunur. Süt, fincandaki espresso üzerine tek bir noktadan dökülür, böylece süt kreması ve kahve birbirine tamamen karışır.
8 Latte Macchiato
Lekeli süt anlamındaki kahvedir. Sütün üzerine espresso döküldüğü için bu şekilde isimlendirilmiştir. Dünya devi Starbucksın karışımı olan kahve, klasik latte ile aynı bileşenlere sahiptir. Fakat yapılışları arasında fark vardır. Latte diğerine kıyasla daha yumuşak bir tada sahiptir.
Latte Macchiato Yapılışı
Bir bakıma lattenin tersi olan macchiato için ilk başta tüm süt buharda köpürtülüp bardağa koyulur. İki shot espresso sütün içinden akıtılır. Böylece süt kendini espressodan ayırır, önce keskin bir espresso tadı ardından sütün kremamsı tadı alınır. İçeriğe karamel eklendiğinde ise ortaya karamel macchiato isimli çeşit çıkar.
9 Cappuccino
İtalyan yapımı olan cappuccino, espresso ve sıcak sütten meydana gelir. Süt, süt köpüğü ve espresso ile hazırlanan kahve, ne espresso kadar sert ne de latte kadar yumuşak bir kahve isteyenler için idealdir.
Cappuccino Yapılışı
Espresso makinesiyle yapmak için fincanın üçte birini dolduracak kadar kahve hazırlanır. Ardından süt eklenir ve üzerine köpükle son dokunuş yapılır. Evde de birçok farklı yöntemle hazırlanabilen cappucino için hazır kahveler de kullanılabilir.
10 Irish Coffee
İrlanda viskisi ve şekerin karıştırılıp üzerine krema dökülmesiyle hazırlanan kokteyldir. Orijinalinde krema kullanılırken kremşanti ile hazırlanan sunumu da bulunmaktadır.
İrlanda Kahvesi Hazırlanışı
İrlanda viskisi, filtre kahve, esmer şeker ve krema ile hazırlanmaktadır. 1 çay kaşığı esmer şeker ve viski bardağa dökülüp karıştırılır. Kahve eklenir ve karıştırmaya devam edilir. Sonunda yoğun kıvamlı krema karışımın üzerine katman oluşturacak şekilde eklenir ve servis edilir.
Kaynak: https://paratic.com/
Kahve, dünyanın her yerinde olduğu gibi Türkiyede de önemli bir yere sahip. Çağımızda çok daha popüler olmasına rağmen yüzyıllar önce yaşayan insanlar tarafından tüketildiği de biliniyor.
Tarihine bakıldığında Etiyopya kökenli kahve bitkisinden elde edilen meyvenin, içecek olarak ilk kez 15. yüzyılda Yemende tüketildiği görülüyor. Yine de kimse kahvenin nasıl ya da ne zaman keşfedildiği konusunda kesin bilgiye sahip değil.
Aslolan zaman içinde geniş coğrafyalara yayılarak hemen her yerde özgün kahve kültürleri doğurmuş olması. Gelişen hazırlama teknikleriyle birlikte bugün birçok farklı çeşidinin olduğu da malum. Aşağıda da işte bu çeşitler ve yapılışları hakkında bilgiler ele alınıyor.
1Türk Kahvesi
Kendine has tadı, köpüğü, kokusu, sunuluş biçimiyle özgün bir kimliği vardır ve telvesi ile ikram edilen tek kahve türüdür. 40 yıllık hatırı olan Türk kahvesinin tarihine bakıldığında 1517 yılında Yemen Valisi Özdemir Paşa tarafından İstanbula getirildiği görülmektedir.
Önceleri Arap Yarımadasında kahve meyvesinin kaynatılmasıyla elde edilen içecek, Türkler tarafından keşfedilen hazırlama yöntemiyle Türk kahvesi adını almıştır. Türk kahvesinin lezzeti kısa zaman içinde Avrupaya ve ardından dünyaya yayılmıştır.
Türk Kahvesi Yapılışı
Öncelikle her kahvede olduğu gibi çekirdeklerin taze kavrulmuş ve kaliteli olması önem taşımaktadır. Günümüzde elektrikli cezveler ve makineler ile de yapılabilse de bazılarının geleneksel cezveden vazgeçmediği bilinmektedir.
Bunun için cezveye sırasıyla kahve, isteğe göre şeker ve su koyulur. Bir fincan kahve için 2 çay kaşığı kahve ve fincan ölçüsünde soğuk su koyulmalıdır. Malzemeler cezvede çözülecek şekilde karıştırılır ve kısık ateş üzerine yerleştirilir. Kaynamadan önce köpük oluşunca kabaran köpük fincanlara alınır, cezvedeki kahve bir taşım daha kaynatılarak fincana kenarından, yavaşça dökülür.
2Espresso
İtalyaya özgü bir kahve türü olan espresso, aslında pek çok farklı türün temelidir. Pratikliği, lezzeti, hızlı hazırlanışıyla dikkat çeken espresso, Türk kahvesi gibi küçük porsiyonlarda servis edilir ve sert bir tada sahiptir. Aynı zamanda yoğunluğu ve yüksek kafein miktarıyla öne çıkar.
Espressoyu double shot olarak isterseniz adı doppio, su miktarını yarı yarıya azaltıp daha sert içmek isterseniz ristretto, su miktarını arttırarak içmek isterseniz de lungo olur.
Americano, Cappucino, Latte, Mocha, Ristretto, Lungo, Macchiato, Con Panna gibi çeşitler espresso kullanılarak hazırlanmaktadır. Sert tadından hoşlanmayanlar için espressoyu seyreltme, üzerine süt, krema ekleme gibi yöntemlerle farklı kahve türleri ortaya çıkmıştır.
Espresso Yapılışı
İyi bir espresso için çekirdeğin kavrulma ölçüsü, kahve çekirdeğinin tazeliği ve baristanın ustalığına dikkat etmek gerekir. Günümüzde farklı yapılış teknikleri olsa da İtalyanların kabul görmüş usulüne göre gerekenler 7-7.5 gram espressoya uygun incelikte öğütülmüş kahve, 9 bar su basıncı, 85-94°C sıcaklık, 15-20 kg sıkıştırma basıncı, 24-27 saniye akış (drip) zamanıdır.
Kahve, makinenin haznesine (portafiltre) yerleştirip sıkıştırılır. Ardından önceden ısıtılmış bardak yerleştirilir ve 30 ml su kahveden geçirilerek yarım dakika kadar süzülmesi beklenir. Böylece bir porsiyon espresso elde edilir.
3Americano
Filtre kahveye benzeyen Americano, kahve oranının fazla olmasıyla bir miktar daha serttir. Caffé Americano olarak anılan türün ortaya çıkışına bakıldığında, II. Dünya Savaşı sırasında İtalyadaki Amerikan askerlerinin günlük kafein ihtiyaçlarını karşılamak için espressoya su katarak içtikleri görülmektedir.
Americano Yapılışı
Basitçe espressonun üzerine su eklenmesiyle hazırlanmaktadır. Eşit oranda su ve espresso ile americano hazırlarken fincanın ısıtılmış olmasına özen gösterilmelidir. Ancak eşit oran, istenen sertlik ya da yumuşaklık unsuruna göre değiştirilebilir. Kremanın üstte kalması için evde hazırlanacak americanoda, suya fincanın kenarından espresso eklemek ve sonrasında kahveyi karıştırmamak daha doğrudur.
4Espresso Con Panna
ABDde kafe vienne, İngiltere ve Fransada viennois olarak adlandırılan kahve, basitçe üzerine krema eklenmiş espressodur.
Espresso Con Panna Yapılışı
Tek ya da çift espressonun üzerine 2 yemek kaşığı kadar krema eklenerek hazırlanır. Önemli olan iyi kahve ve espresso makinesidir.
5Filtre Kahve
Günümüzde en çok tercih edilen kahve türleri arasındadır. Öğütülmüş kahve çekirdeklerinin sıcak suyla buluşturulup demlenmesiyle elde edilen kahve çeşididir. Lezzetinin yanında enerji vermesi, yağ yakımı için faydalı olması gibi özellikleriyle sıklıkla tercih edilir. Hazır kahvelerin popülerliğini kaybedip 2. nesil kahvecilikle tüketimi artmış ve 3. nesil kahvecilikle daha fazla talep görmüştür.
Filtre Kahve Yapılışı
Filtre kahve hazırlarken makine ya da french press kullanılabilir. İki yöntemde de çekirdeklerin taze kavrulmuş, iyi, saklanmış ve doğru oranda öğütülmüş olmasına dikkat edilmelidir. Kahve makinede hazırlanırken kullanım kılavuzuna uymak yeterliyken french press yönteminde bazı ufak detaylar izlenmeli.
Kaynar su kullanmamak bunların başında gelir. Kaynatılan su 1-2 dakika açık bekletildiğinde suyun derecesi 90lara düşer, bu da filtre kahve için idealdir.
French press içine her bir fincan için 1.5 tatlı kaşığı eklemek yeterlidir. Su yavaşça kahvenin üzerine dökülür, yüzeyde köpükler oluşursa 10-15 saniye ara verilir sonrasında devam edilir. Ardından piston yukarıda kalacak şekilde 4 dakika demlenmeye bırakılır ve piston tamamen aşağı indirilerek kahve süzülür.
6Latte
İtalyanca süt anlamına gelen lattenin asıl adı, caffe latte machiatodur. Genellikle ince, uzun bardakta sunulur ve üzerine isteğe göre köpük-krema eklenir. Espresso ile sütün bir araya gelmesinden oluşur. Türkiyede dev markaların yaygınlaşmasıyla tüketilmeye başlamıştır.
Latte Yapılışı
En güzel kahve makineleri aracılığıyla yapılsa da evde de hazırlanabilir. Buradaki basit yöntem için french press, çırpıcı, süt, espresso kahvesi yeterlidir. French press içine 1 ölçek (8 gram) kahve ve latte içilecek bardak ölçeğinde su koyulup demlenmeye bırakılır.
Kaynatılan 250 ml süt mikser yardımıyla köpükler oluşuncaya kadar çırpılır. Süt bardağa, köpük ve espresso için boşluk bırakılarak doldurulur. Ardından kenarlardan daire şeklinde dökülerek süte espresso eklenir. Son olarak kaşık yardımı ile üzerine süt köpüğü koyulur.
7Flat White
Avustralya menşeli kahve çeşidi, tek ya da çift shot ristretto espresso üzerine buharla köpürtülmüş ince süt köpüğü dökülmesi ile elde edilir. Cappuccino ve latte ile benzer ama kahve-süt oranı daha yüksektir. Dolayısıyla espresso, baskın tat olarak kalır. Latteden küçük, macchiatodan büyük porsiyonlar servis edilir. Kahve ve köpük tabakaları arasındaki geçiş yumuşaktır.
Flat White Yapılışı
Evde flat white hazırlamak için öncelikle fincan ısıtılır. Fincanın büyüklüğüne göre bir ya da iki shot espresso kullanılabilir. Kahvenin üçte bir kadar süt yoğun bir köpük oluşturulana kadar köpürtülür. Süt kabı hafifçe tezgaha vurularak yüzeydeki büyük kabarcıklardan kurtulunur. Süt, fincandaki espresso üzerine tek bir noktadan dökülür, böylece süt kreması ve kahve birbirine tamamen karışır.
8 Latte Macchiato
Lekeli süt anlamındaki kahvedir. Sütün üzerine espresso döküldüğü için bu şekilde isimlendirilmiştir. Dünya devi Starbucksın karışımı olan kahve, klasik latte ile aynı bileşenlere sahiptir. Fakat yapılışları arasında fark vardır. Latte diğerine kıyasla daha yumuşak bir tada sahiptir.
Latte Macchiato Yapılışı
Bir bakıma lattenin tersi olan macchiato için ilk başta tüm süt buharda köpürtülüp bardağa koyulur. İki shot espresso sütün içinden akıtılır. Böylece süt kendini espressodan ayırır, önce keskin bir espresso tadı ardından sütün kremamsı tadı alınır. İçeriğe karamel eklendiğinde ise ortaya karamel macchiato isimli çeşit çıkar.
9 Cappuccino
İtalyan yapımı olan cappuccino, espresso ve sıcak sütten meydana gelir. Süt, süt köpüğü ve espresso ile hazırlanan kahve, ne espresso kadar sert ne de latte kadar yumuşak bir kahve isteyenler için idealdir.
Cappuccino Yapılışı
Espresso makinesiyle yapmak için fincanın üçte birini dolduracak kadar kahve hazırlanır. Ardından süt eklenir ve üzerine köpükle son dokunuş yapılır. Evde de birçok farklı yöntemle hazırlanabilen cappucino için hazır kahveler de kullanılabilir.
10 Irish Coffee
İrlanda viskisi ve şekerin karıştırılıp üzerine krema dökülmesiyle hazırlanan kokteyldir. Orijinalinde krema kullanılırken kremşanti ile hazırlanan sunumu da bulunmaktadır.
İrlanda Kahvesi Hazırlanışı
İrlanda viskisi, filtre kahve, esmer şeker ve krema ile hazırlanmaktadır. 1 çay kaşığı esmer şeker ve viski bardağa dökülüp karıştırılır. Kahve eklenir ve karıştırmaya devam edilir. Sonunda yoğun kıvamlı krema karışımın üzerine katman oluşturacak şekilde eklenir ve servis edilir.
Kaynak: https://paratic.com/