Keşfet

Kadir Gecesi'ne erişmenin mutluğu ve huzurunu hissediyoruz.

birkuL

Yeni Üye
Katılım
20 Şub 2022
Mesajlar
257
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
32
Konum
istanbul
Ramazan ayının son günlerini yaşarken Kadir Gecesi'ne erişmenin mutluğu ve huzurunu hissediyoruz !

kadir-gecesinde-okunacak-dualar-sureler-ve-tespihleri-2019-yili-kadir-gecesi-ibadetleri-27042022ae440b58.jpg


Kadir Gecesi hangi ibadetler yapılmalı? Kadir Gecesi yapılacak ibadetler ve faziletleri !

30 gün boyunca oruç tutulan Ramazan ayının son günlerini yaşarken Kadir Gecesi'ne erişmenin mutluğu ve huzurunu hissediyoruz. Kadir Gecesi yapılacak ibadetler Müslümanlar tarafından çok önemli ve değerlidir. Kur'an-I Kerim'in indirildiği bu değerli gece bin aydan daha hayırlıdır. Kadir Gecesi ibadetleri ile Allah'a yakınlaşmak isteyen kişiler de bu değerli gecenin rahmeti ve bereketinden en güzel şekilde faydalanmanın yollarını arıyor. Peki, Kadir Gecesi hangi ibadetler yapılmalı?

Kadir Gecesi ibadetleri 27 Nisan Çarşamba günü idrak edilen bu değerli gece için büyük önem teşkil ediyor. Müslümanların kutsal kabul ettiği yılın en değerli ayı olan Ramazan ayı 30 gün boyunca oruç ibadetinin ve nefis terbiyesinin yapıldığı aydır. Ramazanın son 10 gününde ve özellikle Kadir Gecesi'nde yapılacak ibadetler ve faziletleri de inan kişiler için çok değerli ve önemlidir. İşte Kadir Gecesi yapılacak ibadetler...

KADİR GECESİ HANGİ İBADETLER YAPILMALI?

Kadir Gecesi yapılacak ibadetler bin aydan daha değerli olan bu geceyi en iyi şekilde değerlendirmek isteyen kişiler için büyük önem taşıyor. Ramazân-ı Şerîf'in en müstesnâ vakti "Kadir Gecesi"dir. Allah Teâla Kadir Sûresi'nde Kur'an-ı Kerim'in Kadir Gecesi'nde indirildiğini ve bu gecenin bin aydan daha hayırlı olduğu bildirmiştir.

2683337_620x410.jpg


Kadir Gecesi'ni, namaz kılarak, Kur'ân-ı Kerim okuyarak, tövbe, istiğfar ederek ve dualar ederek değerlendirebiliriz. Ayrıca Peygamber Efendimiz (s.a.v.) Ramazan ayının son on gününde itikafa girerdi.

KADİR GECESİ YAPILACAK İBADETLER


Kadir Gecesi'nde; Kuranı Kerim okunmalı; okuyanlar dinlenmeli; uygun mekanlarda Kur'an ziyafetleri verilmeli; Kelamullah'a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli.

Üzerinde namaz borcu olanların nafile namazı kılmadan önce hiç değilse beş vakit kaza namazı kılmaları daha faziletlidir. Kazası yoksa nafile kılar.

Süfyan-i Sevri: "Kadir gecesi dua ve istiğfar etmek namazdan sevimlidir. Kur"an okuyup sonra dua etmek daha güzeldir" demiştir (Tecrid-i Sarih Tercemesi, VI, 313).

Peygamber Efendimiz (sas)'e sal,t ü sel,mlar getirilmeli; O'nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli.

Tefekkürde bulunulmalı; "Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah'ın benden istekleri nelerdir" gibi konular başta olmak üzere hayatî meselelerde derin düşüncelere girmeli.

Bol bol zikir, evrad ü ezkarda bulunulmalı.

Mü'minlerle helalleşilmeli; onlarla irtibatımız cihetinden rızaları alınmalı.

Küs ve dargın olanlar barıştırılmalı; gönüller alınmalı; kederli yüzler güldürülmeli.

Günahlara samimi olarak tevbe ve istiğfar edilmeli; idrak edilen geceyi son fırsat bilerek nedamet ve inabede bulunulmalı.

14339748-728xauto.jpg


KADİR GECESİ NAMAZI


Mahmud Sami Ramazanoğlu Hazretleri Dualar ve Zikirler kitabında Kadir Gecesi Namazını söyle tarif ediyorlar:

Evvelâ iki rekat namaz, her rekatta Fâtiha'dan sonra yedi kere İhlâs-ı şerîf okunacak, selâmdan sonra yetmiş kere istiğfar edilecektir. Sonra yine iki rekat namaz, her rekatta Fâtiha'dan sonra üç kere İhlâs ve selâmdan sonra şu duâ okunacak:

Anlamı: "Dâimâ ayakta ve uyanık olan zâtı tesbih ederim. Dâimâ vâr olan zâtı tesbih ederim. Hiçbir zaman gâfil olmayıp dâimâ muhafaza eden zâtı tesbih ederim. Cömert olup cimrilik yapmayan zâtı tesbih ederim. Cezâlandırmada acele etmeyip merhametle muâmele eden zâtı tesbih ederim. Allah'ı tesbih ederim, hamd Allah'a mahsustur, Allah'tan başka ilâh yoktur, Allah en büyüktür. Güç ve kuvvet ancak yüce ve azamet sahibi Allah'ın tevfîki iledir. Sen'i tesbih ederim ey Alîm, Sen'i tesbih ederim ey Azîm! Benim pek büyük olan günahlarımı mağfiret eyle!"

626934f0296d7837485203fe.jpg


KADİR GECESİ DUASI

Kadir Gecesi'nde yapılacak en mühim ibâdetlerden biri duâdır.

Nitekim Hz. Âişe -radıyallâhu anhâ-, Peygamber sallâllâhu aleyhi ve sellem Efendimiz'e:

"Ey Allah'ın Rasûlü! Kadir Gecesi'nin hangi gece olduğunu bilecek olursam, o gece nasıl dua edeyim?" diye sormuş,

Fahr-i Kâinat Efendimiz de şöyle dua etmesini tavsiye etmişlerdir:

Okunuşu: "Allahümme inneke afuvvün tuhibbul afve fa'fu annî"

Anlamı: "Allahım! Sen çok affedicisin, affetmeyi seversin. Beni bağışla!..." (Tirmizî, Daavât 84. Ayrıca bk. İbni Mâce, Dua 5)



Alıntılar
 

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Geri
Üst