Ottomans
Yeni Üye
- Katılım
- 19 Şub 2021
- Mesajlar
- 414
- Tepkime puanı
- 0
- Puanları
- 0
- Yaş
- 39
[/align]
[align=center]Kabızlığa İyi Gelen Besinler
[align=left][/align]
Kabızlık bazı insanlarda nadir görülürken bazı insanlarda sık karşılaşılan bir durum halini alabiliyor. Az su tüketimi, hareketsizlik, duygusal durum, kötü beslenme ve kullanılan bazı ilaçlar kabızlığa neden olabilir. Bazı besinler ise dışkıyı yumuşatarak tuvalet ihtiyacınızı daha rahat gidermenizi sağlayabilir. İşte kabızlığa iyi gelen bağırsak dostu besinler...
Kuru Erik
İçerdiği lif oranı yüksek olan kuru erik, uzun yıllardır kabızlık tedavisinde kullanılıyor. Kuru erik, içeriğindeki çözünmeyen lifler sayesinde dışkıdaki su miktarını artırıyor. Böylece tuvalete daha rahat çıkmanızı sağlıyor. İçeriğindeki bir diğer madde olan difenilizatin isimli bileşen, kuru eriğe dışkılamayı artırıcı bir özellik olan laksatifin oluşmasına yardımcı oluyor.
Armut
Armudun içeriğindeki yüksek lif oranı kabızlığın giderilmesine yardımcı oluyor. 1 armudun içinde yaklaşık 6 gram lif var. Armutlar ayrıca bağırsak hareketlerini artıran ve su çekerek tuvalete çıkmayı kolaylaştıran fruktoz ve sorbitol içeriyor.
Enginar
Enginar, bağırsaklar için faydalı olan probiyotik bakterilerin artmasına yardımcı olur. Araştırmalar, enginar tüketimi ile lif alan bireylerin bağırsaklarında faydalı bakteri sayısının daha fazla olduğunu söylüyor. Bu bireylerin bağırsaklarındaki zararlı bakterilerin de zamanla azaldığı keşfedilmiş. Kabızlık döneminde probiyotik alımı oldukça önemli. Bu nedenle enginar tüketiminde fayda var.
Yulaf Kepeği
Lif bakımından zengin olan yulaf kepeğinin bağırsak sağlığına oldukça olumlu etkileri var. Bu lifler sayesinde bağırsak hareketlerini ve dışkı sıklığı artıyor.
Kayısı
Büyüklerimiz her zaman kabız olunca kayısı tüketmemizi önerir. Bu oldukça doğru bir tavsiye. Yaş ve kuru olarak tüketilebilen kayısı sindirimi kolaylaştırıyor, tokluk hissi sağlıyor, kilo kontrolüne yardımcı oluyor ve kabızlığa iyi geliyor.
Keten Tohumu
Keten tohumu sindirimi kolaylaştırıyor ve kabızlığın etkilerini azaltıyor. Lif bakımından oldukça zengin olan keten tohumu, bağırsak geçiş süresini kısaltıyor, dışkı sıklığını ve dışkı ağırlığını artırabiliyor. Keten tohumunun öğütülerek tüketilmesinde fayda var.