Son 10 yıldır eşcinsel evliliğin yasal olduğu Hollanda'da Başbakan Mark Rutte Kraliyet Ailesi'nin de bu imkandan yararlanabileceğini açıkladı. Ancak, tahtın kan bağıyla tanınan bir varisi olması gerektiğinden durum hala açıklığa kavuşmuş değil. Eşcinsel evlilikte edinilen çocukların varis olup olamayacağı şu an için bilinmiyor.
Hollanda'da eşcinsel evlilik 2001'den beri yasal bir şekilde yapılabiliyor. Ancak, tahtın bir varisi olması gerektiği düşünüldüğünden bu kuralın Hollanda Kraliyet Ailesi için geçerli olmayacağı düşünülüyordu.
Hollanda Başbakanı Mark Rutte, karışıklığa son noktayı koymak için herhangi bir kral veya kraliçenin aynı cinsiyetten biriyle evlenebileceğini açıkça belirtti.
Bununla birlikte, Hollanda tahtının varisi Prenses Amalia, Aralık ayında 18 yaşına girecek. Rutte, prensesin cinsel yönelimi hakkında bilgi sahibi olmadığını, ancak bir sonraki kraliçenin bir kadınla evlenebileceğini söyledi.
Rutte, parlamentoda kendi partisinin yazılı sorusuna verdiği yanıtta, "Kabine, hükümdarın ya da tahtın varisinin aynı cinsiyetten bir kişiyle evlenmek isterse tahttan çekilmesini gerekli görmüyor" dedi.
Diğer taraftan Kral Willem-Alexander'ın en büyük çocuğu olan Prenses Amalia'nın geleceği, yaz boyunca aynı cinsiyetten bir partnerle evlenmeyi seçerse neler olabileceği konusunu gündeme getiren bir kitapla ülkenin gündeminde yer aldı.
Kitap, prensesin kişisel hayatı hakkında bir bilgi içermemesine rağmen büyük bir tartışmaya yol açtı. Bununla birlikte Amalia'nın gelecek yıl üniversiteye gitmesi bekleniyor ve öğrenciyken hak ettiği kraliyet gelirini reddetti.
Öte yandan, kabine eşcinsel evliliğin mümkün olduğunu açıkça belirtse de, evlat edinme veya sperm bağışçısı yoluyla kraliyet evliliğinden doğan çocukların geleceğinin ne olacağı bilinmiyor. Rutte, "Bu durum korkunç derecede karmaşık. Hollanda anayasası, kral veya kraliçenin yerine yalnızca kan yoluyla tanınan bir varisin geçebileceğini belirtir” dedi.