Keşfet

Haram Mala Ne Yapılmalı? Haram Maldan Kurtulma Yolları

birkuL

Yeni Üye
Katılım
20 Şub 2022
Mesajlar
257
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
32
Konum
istanbul
Günümüzde ne yazık ki herkes kazancını helal yoldan sağlamamaktadır. Bazen bilerek ya da bilmeyerek haram yolla elde edilen kazançlar vardır. Bu malların tüketimi kesinlikle caiz değildir. Haram olan her şeyden insanların uzak durulması emredilmiştir. Peki haram yollarla elde edilmiş mala ne yapılmalı? Haram mala ne yapılmalı? İşte konu hakkında merak ettiğiniz tüm detaylar!

Haram Yollarla Elde Edilmiş Haram Mala Ne Yapılmalı?
Uzun süredir ya da kısa bir süredir haram yollarla mal elde etmiş olan insanlar bu hatalarından dönmek isteyebilir. Tövbe edip bir daha haram yollarla mal elde etmemeye karar verebilir. Hatta daha önce haram yollarla elde edilmiş mallardan da kurtulmak isteyebilir. Elde edilen kazancın hangi kısmının ya da ne kadarının haram olduğunu hesap etmesi zordur. Böyle durumlarda kişilerin ellerindeki malın yarısını (haram olduğu kısmı yarısı sayarak) sadaka vermesi tavsiye edilir.

haram yollarla elde edilen mala ne yapılmalı

Haram yolla edilmiş malları sadece kişi değil kişiyle beraber yaşam sürdüren insanların da tüketmesi caiz değildir. Kutsal kitabımız Kuranı Kerimde haram olan her şeyden kaçınılması gerektiğine dair pek çok ayet bulunur. Bunlara birkaç örnek verecek olursak;

Ey insanlar! Yeryüzünde bulunanların helâl ve temiz olanlarından yiyin, şeytanın peşine düşmeyin; zira şeytan sizin açık bir düşmanınızdır. Bakara Suresi 168.

Ey iman edenler! Size verdiğimiz rızkların temiz olanlarından yiyin, eğer siz yalnız Allaha kulluk ediyorsanız Ona şükredin. Bakara Suresi 172.

Allahın size helâl ve temiz olarak verdiği rızklardan yiyin ve kendisine iman etmiş olduğunuz Allahtan korkun. Mâide Suresi 88.

Ey iman edenler, Allahın sizin için helal kıldığı güzel şeyleri haram kılmayın ve haddi aşmayın. Şüphesiz Allah, haddi aşanları sevmez. Mâide Suresi 87.

Öyleyse Allahın sizi rızıklandırdığı şeylerden helal (ve) temiz olanlarını yiyin; eğer Ona kulluk ediyorsanız Allahın nimetine şükredin. Nahl Suresi 114.

Haram Yolla Kazanılmış Mala Başka Ne Yapılabilir?


Haram yolla elde edilmiş olan mallar çok çeşitlidir. Eğer izinsiz olarak bir başkasının malı alınmışsa, bunun sahibine geri verilmesi gerekir. Sahibi bulunamıyorsa mirasçılarına da verilebilir. Ancak hiçbir şekilde malla ilgili bir kişiye ulaşım sağlanamıyorsa fakir insanlara sadaka olarak bağışlanması tavsiye edilir.

Faiz gibi yollarla elde edilen haram gelirleri bankada tutmak, haram yiyen insanlara fayda sağlamaktan başka bir şey yapmaz. Bazı kaynaklarda bu yollarla elde edilmiş olan malların ihyası yani ortadan kaldırılması gerektiği söylenir. Ancak böyle bir zorunluluk yoktur. Eğer haram yolla elde edilmiş olan mal varsa; bu mal Müslümanların faydasına olacak şekilde kullanılabilir. Ama kesinlikle kişiye ve ailesine fayda sağlamamalıdır.

Hastane, okul, vakıf, dernek ya da cami gibi insanların faydalanabileceği kurumlara ve kuruluşlara verilmesi uygundur. Tüm Müslümanların haram kazançtan uzak durması gerekir. Tövbe ettikten sonra kesinlikle tekrardan haram yolla kazanç elde etmeye çalışmamanız gerekir.
 

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Geri
Üst