Felsefe Nedir? Sorusuna Ortaçağ Filozoflarının Verdiği Cevap Nedir?
Felsefe, insana yabancı gelmeyen ama ne olduğu konusunda birçok insanın ayrıntılı fikre sahip olmadığı bir uğraştır. Felsefeyi anlamak için ilk olarak metnin başında ele aldığımız kelime anlamına tekrar bakmakta fayda vardır. Felsefe, Yunanca ''Bilgelik Sevgisi'' anlamına gelen felsefe (Philosophia), sevmek (philia) ve bilgelik (sophia) sözcüklerinin birleşiminden türemiştir.
Felsefe, Augustinusa göre Tanrıyı bilmektir, gerçek felsefeyle gerçek din özdeştirler. Tertullianusa göre felsefe yapmak dogmayı açıklamaktır. Anselmusa göre de inanılanı anlamaya çalışmaktır. Skolastiklere göre felsefe akılla dogma arasındaki uygunluğun tanıtlanmasıdır. Aquinolu Thomasa göre felsefenin konusu Tanrıdır, felsefe Tanrının tanıtlanmasıdır. Scottus Eriugenaya göre felsefe inanın bilimidir, Hegele göre felsefe, dinin hayal ürünü olarak sunduğu şeyi, kavramsal olarak yakalamaktır.
Abelardusun dediği gibi felsefe, inanılanın inanılmaya değer olup olmadığını araştırmaktır. Epikurosun dediği gibi her şeyin doğal bir nedeni olduğunu bilmek, doğru bilgi edinip doğru eylemde bulunmak ve insana huzursuzluk vererek insanı boş yere mutsuz eden ve en büyük mutluluk olan ataraksiya durumunu bozan hayal, masal, düş ürünü doğal olmayan düşüncelerden kaçınarak doğal bir dünya görüşü edinmektir.
KAYNAK: FELSEFE TARİHİ KİTABI