Keşfet

Et yiyen bakteri vakaları artış gösteriyor

SiyahLi

Yeni Üye
Katılım
21 Haz 2021
Mesajlar
802
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
37
Konum
Diyarbakır
Vibrio vulnificus adlı bakteri çiğ deniz ürünleri yiyen veya sel sularına maruz kalan açık yaraları olan kişilere bulaşıyor. Açık yaraların etrafındaki insan etini tüketen bakteri, uzuv kaybı ve ölümle sonuçlanabiliyor.

Son resmi eyalet verilerine göre, Ian Kasırgası’nın ardından meydana gelen sellerden en çok etkilenen ilçe olan Lee County bu yıl Vibrio vulnificus bakterisi ile enfekte olan 29 onaylanmış vaka ve 4 ölüm gördü.

2021'de ilçede sadece 5 vaka ve 1 ölüm kaydedildi. 2020’de ise Lee County'de hiç et yiyen bakteri vakası görülmedi. Eyalet çapında Vibrio vulnificus vakalarının sayısı 2021'de 34 ve 2020'de 36'dan 2022'de 65'e yükseldi.

Açık yaraları veya kesikleri olan kişiler maruz kalabilir​


Sağlık yetkililerinden yapılan açıklamada, "Bir kasırganın ardından oluşan sel suları Vibrio vulnificus gibi bulaşıcı hastalıklar da dahil olmak üzere birçok risk oluşturuyor.

Ian Kasırgası'nın neden olduğu gibi kıyı sularındaki kanalizasyon sızıntıları bakteri seviyelerini artırdı. Açık yaraları veya kesikleri olan kişiler, deniz suyuna doğrudan temas yoluyla Vibrio vulnificus'a maruz kalabilirler
" denildi.

Çiğ ve az pişmiş deniz ürünlerinde tehlike​


Bununla birlikte, Vibrio vulnificus genel olarak ılık ve acı suda bulunuyor. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’ne (CDC) göre, genellikle bir insanın vücuduna çiğ veya az pişmiş istiridye ve kabuklu deniz ürünleri yediklerinde giriyor.

Bakteriler ayrıca açık bir yaranın ılık deniz suyuna maruz kalması durumunda cildi enfekte edebiliyor.

Belirtiler; deride şişme, yüksek ateş, nefes darlığı​


Vibrio vulnificus halk arasında et yiyen bakteri olarak adlandırılıyor. Çünkü CDC'ye göre, bakteri açık bir yaranın etrafındaki eti tüketerek iddi bir enfeksiyon olan nekrotizan fasiite yol açıyor. Hastalığın ilerlemesi insanların kol ve bacak gibi uzuvlarını kaybetmesine yol açabiliyor.

CDC, et yiyen bakteri enfeksiyonunun belirtileri arasında kırmızıya dönen yaralar, deride şişme, yüksek ateş, nefes darlığı, yüksek kalp hızı gibi semptomların yer aldığını açıkladı.

Yetkililer, bu yaralıların sel suyuyla temas etmesi durumunda yaralarını veya kesiklerini sabun ve temiz su ile derhal temizlemeleri gerektiğini vurguladı.
 

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Geri
Üst