Keşfet

En Çok Beslenen Süs Tavuğu Cinsleri ve Özellikleri

CoLomBo

Yeni Üye
Katılım
1 Nis 2021
Mesajlar
1,307
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
41
Konum
Ankara
Tavuklar günlük yaşantımızda en çok iç içe olduğumuz çiftlik hayvanlarından birisidir. Özellikle yumurta ve etinden faydalandığımız tavuklar aynı zamanda süs ve hobi amacı ile de bakılmaktadır.

Tüm Dünyada birçok farklı tavuk türü vardır. Bazıları et verimi ile, bazıları yumurta verimleri ile ünlüdür. Bazı tavuklar ise tamamen bu amaçlar dışında görünümleri ile ünlüdür. Hobi amacıyla görünümlerinden ötürü bakılırlar.

Dev Brahma Tavuğu

dev-brahma-tavugu.jpg

Brahma, ülkemizdeki en popüler süs tavuğu cinslerinden birisidir. Özellikle büyüklükleri ile dikkat çekerler; bunun yanında renkleri ilgi çekicidir. Kökeni Asyadır. Yapılan çalışmalarda brahma tavuklarının malay ve cochin ırklarından köken aldığı belirtilmektedir. Türkiyeye ise 1870li yılların sonlarına doğru Amerikadan getirilmiştir ve ülkemizde bu tarihten sonra yavaş yavaş yayılmıştır.

Brahma ırkının, horozlarının ağırlığı 5.5-6 kg. iken tavuklarının ağırlı 4.5-5 kg. olarak bilinir. Renkleri oldukça değişkendir. Genellikle birden fazla rengin kombinasyonu şeklinde görülür. Kahverengi, gri, beyaz, siyah veya bunların tonları ağırlıklı renk olabilmektedir. Paçaları tüylüdür. Light Brahma, Dark Brahma ve Buff(Büyük) Brahma gibi çeşitli alt türleri vardır.

Cüce Cochin Tavuğu


cuce-cochin-tavugu.jpg

Cüce cochinlerin ana vatanı Çindir. Bu tavuklar; dev cochinlerin minyatürü olarak bilinirler. Oldukça fazla renk kombinasyonuna sahiptir. Top benzeri kuyrukları ile dikkat çekerler ve en çok tercih edilen süs tavuğu cinslerinden birisidir. Bu ırklar, uygun ısı ve ışık sağlandığında yıl boyu gurk olma özelliği gösterirler. Ayrıca iyi bir annedir ve çok iyi annelik yaparlar. Bu nedenle başka türlerin yumurtalarını çıkartmakta da kullanılabilmektedir. Bu ırkların sakal ve tepe tüyleri yoktur. Ancak bacak tüyleri mevcuttur. Renkleri beyaz, benekli, gri, kahverengi, sarı, siyah, çillidir.

Horoz cüce cochinler ortalama olarak 1.2-1.4 kilo, tavuklar ise ortalama 1 kilodur. Yıllık ortalama yumurta verimi 160 adet civarındadır. Oldukça sakin ve uysal bir tavuk ırkıdır. Birçok farklı rengi ve genel anatomik görünümü ile tercih edilmektedir.

Araucanas Tavuğu


araucanas-tavugu.jpg

Bu tavuğun en önemli özelliği yumurta kabuğunun rengidir. Özellikle Amerika kıtasında yoğun olarak beslenmektedir. Son zamanlarda ülkemizin en popüler ırklarından birisi olmuştur. Yumurta kabuğunun rengi yeşil ve mavi arasındadır. Bu özellik bu tavuğu farklı kılan önemli bir özelliktir. Renkleri incelendiğinde doğal ve yabani renklerin karşımı olarak ortaya çıkmış olan bu tavuğun; orta ve küçük boy olmak üzere iki türü mevcuttur.

Araucanas tavuğu yıllık ortalama 170 adet yumurta verme kapasitesine sahiptir. Horozları ortalama 2 kilo, tavukları ise ortalama 1.6 kilodur. Bu ırkın horoz ve tavukları birbirine oldukça benzemektedir. Bu tür sakallı ve oldukça tüylüdür. Renk olarak birçok farklı renge sahip olabilmektedir.

Habeş Tavuğu


habes-tavugu.jpg

Bu ırk 13. yüzyıl içerisinde Çinde üretilmiş olan bir ırktır. Başka bir görüşe göre ise 4000 yıl önce Moğollar tarafından Himalayalarda bulunup Çinin kuzeyine getirilmiştir. Aynı zamanda silkiye olarak bilinmektedir. Amerikan standartları tarafından 1874 yılında ayrı bir tavuk cinsi olarak kabul edilmiştir. Siyah silkiye, beyaz Silkiye, sarı silkiye ve mavi silkiye gibi alt türleri vardır. Paçalı ve sakallı olmaları, aynı zamanda tepelerinin büyük ve gösterişli olması onları oldukça ilgi çekici yapmaktadır ve en çok aranan süs tavuğu ırklarından birisi olmasını sağlamaktadır.

Habeş tavuğu horozları ortalama olarak 1300 gram, tavukları ise ortalama ise 900 gramdır. Yıllık ortalama 120 ila 180 arasında yumurta verimine sahiptir. Bu ırk ayrıca sakallı ve sakalsız olarak ayrılmaktadır. Bu ırk ayrıca ceviz gibi bir ibiğe ve küçük bir gagaya sahiptir.

Fizan Tavuğu


fizan-tavugu.jpg

Bu tür Dünyada ilk olarak 1475 yılında Kuzey Hollandanın Kennerland bölgesinde yetiştirilmiştir. Amerikan standartları tarafından ise 1784 yılında ayrı bir tavuk cinsi olarak kabul edilmiştir. Bu tavuk cinsinin sakallı ve sakalsız türleri mevcuttur. Gözlerini kapatan tepe tüyleri onlara çok değişik bir hava katar ve en önemli özelliklerinden birisi budur. Fizan tavuklarının ortalama üreme yaşı 6 aydır. Uygun ısı ve ışık sağlandığında tüm yıl boyunca yumurta verimini sürdürebilir. Fizan tavuklarının minyatür türlerinde genellikle sakal yoktur. Tepe tüylerinin fazla büyüdüğü dönemlerde bu tüyler gözlerine kaçabilir bu konuda dikkat etmek gerekir.

Horoz olanlar ortalama olarak 1-1.7 kilo, tavuklar ise ortalama 0.9-1.2 kilodur. Yumurta rengi beyazdır. Yıllık ortalama yumurta verimleri 150 adettir. Bu cinsin renkleri beyaz, siyah, sarı, gri, altın rengi ve gümüş rengi olabilmektedir. Bu cinsin bazı üyelerinde sakal bulunurken bazı türlerinde bulunmayabilir. Fizanlar eskiden beri bilinen şapka gibi tepeleriyle oldukça popüler süs tavuğu türlerinden birisidir.

Yokohama Tavuğu


yokohama-tavugu.jpg

Adından da anlaşılacağı gibi Japonya kökenli bir tavuk ırkıdır. Hugo du Roi tarafından 1880 yıllarda Japaonyadan Avrupaya getirilmiş ve Avrupaya bu tarihten sonra yayılmıştır. Bu ırkın en önemli özelliği oldukça uzun ve gösterişli olan kuyruklarıdır. Kırmızı ve beyaz sırtlı olarak 2 farklı ana rengi bulunmaktadır. Özellikle uzun ve gösterişli kuyrukları için beslenmektedir ve tüm Dünyada yaygın olarak yarışmaları yapılmaktadır.

Bu ırkın horozları ortalama olarak 2-2.5 kilo, tavukları ise ortalama olarak 1.5-2 kilo civarındadır. İbik, göz ve gaga çevresi kırmızı renktedir. Yoğun türlü olan bir ırktır. Bacak bölgeleri tüysüzdür. Yıllık ortalama yumurta verimi 80 adettir. Yumurta kabuk rengi ise kahverengidir. Bakımı kolay olmasına rağmen biraz agresif ve kavgacı bir ırktır.

Zibrit Tavuğu


zibrit-tavugu.jpg

Bu türk ilk olarak Sir Jhon Seabright tarafından 1810 yılında ortaya çıkarılmıştır. Amerikan standartları tarafından ise; 1874 yılında ayrı bir cins olarak kabul edilmiştir. Bu tür, minyatür tavuk türleri arasında yer alır ve oldukça popüler bir süs tavuğu cinsidir. Genel özelliklerine bakacak olursak; kuyrukları hafif yukarı doğru kalkık göğüsleri ise öne doğru çıkıktır. İbiklerinin uçları sivri bir ok gibi ve koyu kırmızı renktedir. Vücutları dantel gibi tüylerle kaplıdır ve oldukça hareketli bir yapıya sahiptir.

Ana renkleri altın rengi, gümüş rengi ve sarı renktir. Horozların ortalama ağırlığı 675 gram, tavukların ise 575 gram dolayındadır. Üremeye başlama yaşı 4 aydır. Yıllık yumurta verimi düşük bir ırktır. Yıllık ortalama yumurta verimi 70 yumurta verimidir. Bu tür zaten tamamen süs için üretilmiş olan bir türdür. Uygun ısı ve ışık sağlandığında tüm yıl boyunca üreyebilirler. Kuluçka süreleri ise 19-20 gündür.

Dev Cochin Tavuğu

dev-cochin-tavugu.jpg

Kökeni Çin olan bir tavuk ırkıdır. İlk olarak bu ırk budist rahipler tarafından tarafından kardeşlerine ve gezginlere yiyecek olsun diye üretilmişlerdir. Beyaz, sarı ve siyah olarak alt türleri adlandırılmaktadır. Bu ırk iri vücut yapıları ve kabarık tüyleri ile dikkat çekerler. Bu ırklarda aşırı tüylenme olabilmektedir. Bu nedenle iyi bir döllenme için arka kısmındaki tüylerinin kırkılması gerekir.


Dev cochin tavuklarının horozları ortalama 5 kilo, tavukları ise ortalama olarak 4 kilodur. Yıllık yumurta verimleri 130-150 arasında değişmektedir. Kolay evcilleşebilen bir süs tavuğudur. Huy olarak ise sakindir. Özellikle iri ve heybetli görünüşü onu oldukça popüler tavuk ırklarından birisi yapmıştır.


Orpington Tavuğu


orpington-tavugu.jpg

İngilizler tarafından üretilmiş olan bir süs tavuğu türüdür. Yumuşak hatları, iri cüsseleri ve hoş görünümleri ile dikkat çekerler. Karakter olarak ise hareketli ve aynı zamanda uysal bir türdür. Süs tavuğu olmanın yanında ticari amaçlı olmayan; etleri ve yumurtaları içinde üretilebilmektedir.

Bu ırkın siyah ve mavi renklileri nadir olarak bulunmaktadır. Boz olanlar en sık olarak karşılaşılanlar renkleridir. Kafa ve ibikleri küçük, kuyrukları ise kısadır. Horozlar ortalama 4 kilo, tavuklar ise ortalama 3.5 kilo kadardır. İnsana oldukça yakın olan bir tavuk türüdür. Aile içerisine rahatlıkla uyum sağlayabilir. Örnek olarak ismi ile çağırıldığında gelebilir. Yıllık yumurta verimi 120-150 civarındadır.
 

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Geri
Üst