Keşfet

Eğitim Felsefesinde Formel Eğitim Kavramı Nedir? Ne Değildir?

Linux

Yaşlı Kurt
CvKxGv.jpg

Eğitim Felsefesinde Formel Eğitim Kavramı Nedir? Ne Değildir?

Eğitim formel veya informel olarak meydana gelir. Formel eğitim planlı, programlıdır. İnformel eğitim ise plansız programsızdır ve bireyin günlük yaşamı içerisinde gerçekleşir. Eğitim formel (Planlı Programlı) ve informel (Plansız Programsız) olarak ikiye ayrılır. Profesyonel kişiler tarafından verilen ve varılmak istenen hedeflerin önceden belli olduğu formel eğitim için belli bir mekân ve ortam gerekir. Örgün eğitim ve yaygın eğitim olmak üzere ikiye ayrılır.
  • ÖRGÜN EĞİTİM: Okul çatısı altında düzenli olarak yapılan eğitimdir. Belli bir yaş gruplarına yöneliktir (homojenlik) ve süreklilik göstermektedir. Okulöncesi eğitimden yükseköğretime kadar olan basamakları kapsamaktadır. Örneğin halk eğitim merkezleri tarafından yapılan çıraklık eğitimi, nakış kursları, elişi kursları vb.
  • YAYGIN EĞİTİM: Örgün eğitime hiç girmemiş, örgün eğitimin herhangi bir basamağından ayrılmış ya da örgün eğitimi tamamlamamış veya bir meslekte çalışan bireylere yönelik olarak yapılan eğitimdir. Her yaş grubuna yayılmış eğitimdir (heterojenlik) ve süreklilik göstermez. Bir öğretmenin öğrenim hayatı örgün eğitim içerisinde yer alırken, öğretmen olduktan sonra aldığı hizmet içi eğitimler yaygın eğitimdir. Ayrıca açık öğretim, açık lise ve uzaktan eğitim de buna örnektir.

[align=center] Eğitim Felsefesinde Formel ve İnformel Eğitimin Farkı Aşağıdaki Gibidir:

FORMEL EĞİTİM SİSTEMİ:

1-) Amaçlıdır. (Planlı Programlı)

2-) Öğretmen tarafından planlanır, öğretim yoluyla gerçekleşir. Öğreticiler profesyoneldir.

3-) Başlangıcından sonuna kadar kontrollü eğitim ortamlarından gerçekleştirilmektedir.

4-) Okul vb. gibi yerlerde gerçekleştiği için çoğunlukla yeri, zamanı ve mekânı belli özelliklere sahip olmaktadır.

5-) Amaç, bireylere olumlu davranışlar kazandırmaktır. Eğitimle ilgili hedefler ise önceden belirlenmiş olur.

İNFORMEL EĞİTİM SİSTEMİ:

1-) Amaçsızdır. (Plansız Programsız)

2-) Plansız olduğu için bulunduğu ortaya göre şekillenme özelliğine sahiptir. Öğreticiler ise profesyonel değildir.

3-) Bireyin yaşadığı kontrollü ya da kontrolsüz her eğitim ortamında gerçekleştirilmektedir.

4-) İşyerinde, arkadaş grubu içinde, okulda, kısaca yaşamın her alanında oluşmaktadır.

5-) Olumlu davranışlar yanında olumsuz davranışlar, istenmeyen davranışlar da oluşabilir, hedefler belli değildir.
[/align]

Güzel bilgiler için teşekkürler

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Geri