Keşfet

Eğitim Felsefesinde Eğitimin Amaçlarının İşlevleri Nedir? Ne Değildir?

Linux

Yaşlı Kurt
CvKxGv.jpg

Eğitim Felsefesinde Eğitimin Amaçlarının İşlevleri Nedir? Ne Değildir?

Bir eğitim amacının seçilmesi, bugünle ilgili veya ileriye dönük bir eğitim etkinliğinin sonucunu önceden belirlemek ve o sonuca erişme eğilimi göstermek demektir. Belirlenen amaçlar, girişilen belli bir eğitici çabanın sonucunun nasıl olacağını veya olması gerektiğini önceden görmemizi sağlar ve hem öğrenciyi hem de öğretmeni sonuca götürmekte bir araç olur. Bir amacın belirlenmesi, maksatlı hareket edilmesi, gelecek olayların geçmişe bakarak tasarlanması akıllıca bir eyleme geçildiğin gösterir.

Amaçların işlevi, gelecekle ilgili bir vizyon sağlamak; politika belirleyiciler, öğretim programını geliştirenler, öğretmenler ve genel olarak halk için uğruna uğraş verilecek bir çağrı oluşturmaktır. Bu nedenle genel bir amaç; hâlihazırda ulaşılmamış olan ve ona ulaşmak için çaba göstermeye, ona doğru ilerlemeye, öyle olmaya değer olduğu düşünülen şeydir.

Amaçlar, hayalleri harekete geçirecek, insanları onların uğruna çaba göstermeye sevk edecek şekilde ifade edilirler. Amaçlar, hayatta dikkatimizi ve çabalarımızı yönlendirmemizi sağlar. Eğitim ve öğretim, düşünülüp taşınılmış bir eylem olduğu için, hedefler, özel bir öneme sahiptir. Öğrenci açısından amaçların belli olması, önemli ile önemsizin ayırt edilmesini ve dikkatin bir konuya yoğunlaşmasını kolaylaştırır. Ayrıca, amaçlar konusunda bilgilendirilen öğrenciler, öğrenmeye karşı güdülenir, daha dikkatli olur ve zamanı etkili kullanırlar.

Güzel bilgiler için teşekkürler

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Geri