Keşfet

Dunyanin En Zehirli Kobralari

CoLomBo

Yeni Üye
Katılım
1 Nis 2021
Mesajlar
1,307
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Yaş
41
Konum
Ankara
Kobra, cogu Naja cinsine ait olan elapidler olarak bilinen bir grup zehirli yilana atifta bulunmak icin kullanilan ortak isimdir. Tum kobralar zehirlidir ve cogu tehdit edildiginde bir baslik uretme yetenegine sahiptir. Burada liste olarak en zehirli 10 kobradan bahsediyoruz. Bu yilanlarin zehrinin LD50 degeri parantez icinde isimlerinin yaninda belirtilmistir. LD50 olumcul doz anlamina gelir. LD50 degerini dustukce zehir daha gucludur.

10. Ekvator Tukuren Kobra (0.60 Mg/Kg)
Ekvator tukuren kobra, Tayland, Malezya, Filipinler, Brunei, Endonezya ve Singapur ulkelerinde bulunan bir Guneydogu Asya turudur. Bu yilanlar, birincil ve ikincil ormanlarda 4.900 fit yukseklige kadar yasarlar. Bazi kobralar da insan yerlesimlerinin yakininda yasar. Ekvator tukuren kobra esas olarak kemirgenlerle beslenir, ancak bazen diger yilanlar, kucuk memeliler ve kertenkelelerle de beslenir. Ekvator tukuren kobra, dunyadaki en zehirli kobralardan biridir. Tehdit edildiginde, kolayca zehir tukurur veya isirirlar. Bu kobranin zehiri, tedavi edilmedigi takdirde kurbanin olumune yol acabilecek norotoksinler, sitotoksinler ve kardiyotoksinler barindirir.



9. Monocled Kobra (Kg Basina 0,47 Mg)
Monocled kobra Guneydogu ve Guney Asyada yaygindir. Bu kobralar cok cesitli habitatlara uyum saglayabilir. Tek gozlu kobralar, kucuk memeliler, yilanlar, amfibiler ve diger surungenlerle beslenen karasal yilanlardir. Yilanlar tehdit edildiklerinde kendilerini savunmak icin saldirmaya hazirlanirlar. Tek gozlu kobra oldukca zehirlidir ve norotoksinler, kardiyotoksinler ve miyotoksinlerden meydana gelmektedir.


8. Cape Kobra (Kg Basina 0.37 Mg)
Cape kobra, savan, calilik, col ve yari col alanlari gibi cok cesitli habitatlarda yasamaktadir. Guney Afrikaya ozgu bir kobradir. Yilan genis bir av tabanina sahiptir ve gunduzleri avlanir. Cape Kobrasinin tehlikeli zehri, insan evlerini ziyaret etme aliskanligiyla birlestiginde, onu Afrikanin en korkulan yilanlarindan biri yapar. Zehrin hem norotoksIk hem de sitotoksIk bilesenleri vardir ve hemen tedavi edilmezse olumle sonuclanabilir.


7. Hint Kobrasi (Kg Basina 0.29 Mg)
Hindistanda yasayan en zehirli yilanlardan biri olan Hint kobrasi, Hindistanda insanlar uzerindeki yilan isiriklarinin cogundan sorumlu dort yilan turu olan buyuk dortlunun bir uyesidir. Bununla birlikte, Hint kobrasi, Hindular tarafindan buyuk saygi goruyor ve hatta Nag Panchaminin Hindu festivali sirasinda tapiliyor. Yilan hem yogun hem de acik ormanlarda, kayalik arazilerde, sulak alanlarda, ekin tarlalarinda ve hatta insan yerlesimlerinde bulunur. Hint kobrasinin isirigi, hem norotoksIk hem de sitotoksIk bilesenlere sahip guclu bir zehir verir. Zehir, tedavi edilmedigi takdirde kaslari felc etme ve olume neden olabilir.


6. Cin Kobrasi (Kg Basina 0.28 Mg)
Cin kobrasi, Guney Cinde yasayan zehirli bir elapiddir. Cin ve komsu ulkelerde bu yilanla ilgili bircok yilan sokmasi vakasi kaydedilmistir. Cin kobrasi, menzili icindeki otlaklarda, mangrovlarda, ormanlik alanlarda ve caliliklarda yasar. Turler ayrica ovalardan 6.600 fit yukseklige kadar degisen yuksekliklerde bulunur. Yilanin kemirgenleri, amfibileri, daha kucuk surungenleri ve kuslari iceren genis bir av tabani vardir. Cin kobrasi, karsi karsiya geldiginde son derece saldirgan olabilir ve tehdit hissederse saldirma potansiyeli bulunur. Norotoksinler ve sitotoksinler, Cin kobra zehirinin ana bilesenleridir. Guclu bir isirik, yetiskin bir insanda olume neden olacak kadar zehir enjekte edebilir.

5. Cinhindi Tukuren Kobra (Kg Basina 0.25 Mg)Dunyanin En Zehirli Kobralari

Cinhindi tukuren kobra, Laos, Vietnam, Kambocya ve Tayland dahil olmak uzere Guneydogu Asyada bulunan en zehirli kobra turlerinden biridir. Yilanlar, ormanlik alanlar, ovalar ve tepeler dahil olmak uzere cok cesitli habitatlarda yasar. Cinhindi tukuren kobra gunun farkli saatlerinde oldukca degisken bir davranis sergiler. Gunduzleri cekingendir ve tehdit edildiginde hemen siginak arar. Ancak geceleri yilan tehdit edilirse buyuk ihtimalle saldiracaktir. Yilan once kurbanina zehir tukurur ve daha fazla tehdit edilirse kurbani isirir. Bu tukuren kobranin zehri, guclu norotoksin ve sitotoksinin guclu bir kombinasyonudur. Isirmadan sonra tedavi edilmeyen yetiskin insanlarda kas felci ve bogulma nedeniyle olum meydana gelebilir.



4. Orman Kobrasi (0,225 Mg/Kg)
Orman kobrasi, Afrikada, ozellikle kitanin bati ve orta kesimlerinde yasayan bir elapiddir. Adina ragmen kobra, nemli savan habitatlari, ova ormanlari ve daha kuru ekolojik bolgeler dahil olmak uzere cok cesitli ortamlarda yasayabilir. Orman kobrasinin beslenmesi bocekleri, kucuk memelileri ve surungenleri icerir. Orman kobrasi cok tehlikeli bir turdur. Her zaman yuksek alarmdadir ve gergin bir davranis sergiler. Orman kobra isirigi, isirigin guclu norotoksIk dogasi nedeniyle dogada yasami tehdit eder. Yilan onemli miktarda zehir enjekte ettiginden, zehirlenme ile olum 30 ila 120 dakika icinde gerceklesebilir.


3. Samar Kobra (0.21 Mg/Kg)
Samar kobrasi, Filipinlerin Mindanao ve Visayas ada gruplarina ozgu, son derece zehirli bir kobra turudur. Bu turun yasam alani tropikal ovalardan daglik ormanlara kadar uzanir. Yilan esas olarak kemirgenlerle ve daha az sIklikla surungenler ve kurbagalarla beslenir. Samar kobra, sitotoksIk ozelliklere de sahip olan olumcul bir norotoksIk zehir uretir. Bu kobranin zehirli isiriklari, genis doku nekrozunu ve solunum yetmezliginden olumu tetikler. Kobra, sinirli davranislariyla bilinir ve tehdit edildiginde hedefe zehir puskurtur. Zehir, kurbanin gozune girerse, zamaninda disari atilmazsa kalici korluge neden olabilir.

2. Filipin Kobrasi (Kg Basina 0.14 Mg)
Filipin kobrasi, Filipinlerin kuzey bolgelerine ozgu, oldukca zehirli bir elapiddir. Bu kobra turu, alcak duzlukler, otlaklar, yogun ormanlar, ekin tarlalari ve ayrica insan yerlesimleri dahil olmak uzere cok cesitli habitatlarda yasar. Su kaynaklarinin yakininda yasamayi tercih eder ve mukemmel bir yuzucudur. Filipin kobrasi cogunlukla kucuk kemirgenler ve ayrica kurbagalarla beslenir. Bu yilanlarin zehiri, saf ve guclu bir postsinaptik norotoksindir. Solunum yetmezligi ile olumu tetikleyebilir. Yilanlar, zehirlerini 9,8 metreye kadar olan hedeflere tukurebilir.


1. Hazar Kobrasi (0,10 Mg/Kg)
Hazar kobrasi, dunyadaki en zehirli kobra turudur ve Transcaspian bolgesinde bulunur. Bu nedenle menzili Turkmenistan, Tacikistan, Ozbekistan, Kirgizistan ve Iran, Pakistan, Afganistan ve Hindistanin bazi bolgelerini kapsamaktadir. Hazar kobrasi, menzilindeki daglarin kayalik, taslik ve yari kurak eteklerinde yasar ve 3.000 metreye kadar yuksege kadar yasamini surdurebilir. Kobra mukemmel bir yuzucu ve tirmanicidir. Kucuk memeliler, kuslar ve amfibiler bu zehirli elapidlerin avidir.
Hazar kobrasi oldukca saldirgan bir turdur ve huysuzluguyla unludur. Tehdit edildiginde kobra basligini acar, sallanir ve tislar ve tekrar tekrar saldirir. Hazar kobrasinin zehiri, bir isiriktan sonra siddetli norotoksisite, agri ve sismeyi tetikleyebilir. Tedavi edilmedigi takdirde olum meydana gelir ve tedavi edilmeyen olum orani %70 ila 75tir, tum kobra turleri arasinda en yuksek orandir. Orta Asyada, Hazar kobrasi, onemli sayida yilan isirmasina bagli olumden sorumludur.


ALİNTİ ~
 

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Geri
Üst