NeseLi
Yeni Üye
BURSA
Bursa ilinin kent merkezi, Türkiye'nin büyük metropol kentlerinden ve en çok nüfusa sahip 4. şehridir. Ekonomik açıdan Türkiye'nin gelişmiş kentlerinden biri olan Bursa doğal ve tarihsel zenginlikleriyle de önem taşır. Bursa'da en çok Osmanlı Devleti'nin kuruluş dönemine ait tarihî eserlerin bulunmasının sebebi ise, Bursa'nın Osmanlı Devleti'nin ilk başkenti olmasıdır. Bursa alışveriş merkezleri, parkları, müzeleri ve çarşısıyla bölgede öne çıkar. Ayrıca Bursa Marmara bölgesinin İstanbul'dan sonra gelen ikinci büyük şehridir. Türkiye'nin en önemli sanayi kentlerindendir. Şehir İstanbul'dan sonra en büyük ikinci ihracatı gerçekleştirmektedir. Şehrin futbol takımı Bursaspor 2009-2010 sezonunda Turkcell Süper Lig şampiyonudur.
Merkez İlçeler Osmangazi, Yıldırım, Nilüfer, Gemlik, Mudanya, Gürsu, Kestel
İlçeler
İnegöl, Mustafakemalpaşa, Karacabey, Orhangazi, Yenişehir, İznik, Orhaneli, Büyükorhan, Keles, Harmancık
Eğitim Üniversiteler: Uludağ Üniversitesi; 1982 yılında adı resmen Uludağ Üniversitesi olan, Bursa'nın ilk ve tek üniversitesi olma özelliğiyle birlikte Türkiye'nin önde gelen eğitim kurumlarından biri. Üniversiteye araç ile 5 dakika uzaklıktaki Görükle yerleşimi, barındırdığı çeşitli seçenekler sunan çok sayıda apart, özel yurt ve özellikle öğrenci odaklı kiralık daireler ile ideal konaklama merkezidir.
Bursa Teknik Üniversitesi yasal olarak kabul edilmiştir. Kestel'de kurulacak olan üniversitenin binaları yapımı sonlanana dek Büyükşehir belediyesinin uygun gördüğü yerlerde hizmet verecektir. Doğa Bilimleri, Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi, Denizcilik Fakültesi, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Orman Fakültesi, İletişim Fakültesi ile Sanat ve Tasarım Fakültesi, Yabancı Diller Yüksekokulu, Sosyal Bilimler Enstitüsü ile Fen Bilimleri Enstitüsü'nden oluşan bölümler planlanmıştır.
Faruk Saraç Moda Enstitüsü Meslek Yüksekokulu vardır. Fabrika-i Hümayun adlı eski ipek fabrikasında hizmet vermektedir.
Liseler: Bursa Erkek Lisesi
Bursa Kız Lisesi
Bursa Hasan Ali Yücel Lisesi
Bursa Necatibey Meslek Lisesi
Bursa Cumhuriyet Lisesi
Bursa Polis Koleji
Bursa Osmangazi Hasan Ali Yücel Lisesi
Bursa Ali Osman Sönmez Fen Lisesi
Nilüfer Milli Piyango Anadolu Lisesi
Şükrü Şankaya Anadolu Lisesi
Bursa Atatürk Anadolu Lisesi
Bursa Orhangazi Çok Programlı Lisesi
Bursa Ali Karasu Lisesi
Bursa Tarım Meslek Lisesi
Osmangazi Gazi Anadolu Lisesi
Demirtaspaşa Anadolu Teknik, Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi
Ahmet Hamdi Gökbayrak Anadolu Öğretmen Lisesi
Yıldırım Ticaret Meslek Lisesi
Işıklar Askeri Hava Lisesi
Bursa Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi
Bursa Ahmet Vefik Paşa Anadolu Lisesi
Bursa Tophane End.Mes.lisesi
Gemlik Celal Bayar Anadolu Lisesi
Bursa Nilüfer Fatih Lisesi
Bursa Ali Osman Endüstri ve Meslek Lisesi
Bursa Ertuğrul Gazi Lisesi
Bursa Yıldırım Beyazıt Anadolu Lisesi
Nuri Nihat Aslanoba Anadolu Lisesi
Şehit Onbaşı Hakan Yutkun Anadolu Lisesi
İlköğretim Okulları Cavit Çağlar İlköğretim Okulu
Vahide Aktuğ İlköğretim Okulu
Canaydın İlköğretim Okulu
Nosab İlköğretim Okulu
Dilek Özer İlköğretim Okulu
Koç İlköğretim Okulu
Nedim Öztan İLKöğretim Okulu
23 Nisan İlköğretim Okulu
Pilot Sanayi İlköğretim Okulu
Naz Özdilek İlköğretim Okulu
Abdurrahman Vardar İlköğretim Okulu
Dörtçelik İlköğretim Okulu
Namazgah İhsan Dikmen İlköğretim Okulu
Setbaşı İlköğretim Okulu
Doktor Ayten Bozkaya İlköğretim Okulu
Halk Eğitim Merkezleri Nilüfer Halk Eğitim Merkezi
Gürsu Halk Eğitim Merkezi
Osmangazi Halk Eğitim Merkezi
Yıldırım Halk Eğitim Merkezi
Kestel Halk Eğitim Merkezi
Ulaşım
Karayolu: Bursa, İstanbul ve İzmir illeri arasında bir köprü gibidir. Bu D-200 Karayoludur. Bursa'da otoyol da mevcuttur.(O-30) Bursa şehir merkezi'nin kuzeyinde bulunur, iller arası ulaşımı kolaylaştırmak için yapılmıştır. Şehir içi ulaşım ise BURULAŞ'a aittir. Bursa'da çok sayıda halk otobüsü, minibüs, dolmuş ve taksi bulunur. Otobüsler ve Bursaray'da ücretler Bukart adı verilen manyetik kartla sağlanır.75 dk. içinde Metro-otobüs aktarmalarında ücretlendirmede indirim olur.
Havayolu: Bursa'da hava ulaşımı Bursa Yenişehir Havaalanı aracılığıyla yapılır. Anadoluda bir çok merkeze Ankara aktarmalı sefer düzenlenmektedir. Havaalanı Yenişehir ilçesinde bulunur. Havayolunun şehrin merkezinde bulunmamasının sebebi eskiden askeri amaçla kullanılan yedek hava meydanının sivilleştirilmiş olmasıdır.
Sanayi
Otomotiv Sanayi: Bursa'da otomotiv sanayi kuruluşları, otomobil, otobüs, tren vagonları ve bunlara ait yedek parçaların imalatını yapmakla birlikte, yurt içine ve yurt dışına satış yapmaktadır. Tofaş-Fiat,Oyak-Renault ve Karsan otomobil fabrikaları Bursa'da bulunmaktadır.
Mobilya Sanayi: İnegöl İlçesinde Organize sanayi bölgesinde faaliyet göstermektedir.
Tekstil Sanayii: Türkiye'deki bir çok yerli tekstil markasının fabrikaları Bursa'da bulunur.Ayrıca tekstil sanayi olarak da Türkiye'nin en gelişmiş şehirlerinden biri konumundadır. Ayrıca; Bursa Uluslararası Tekstil Ve Ticaret Merkezi-BUTTİM Bursa'dadır.
Bursa ilinin kent merkezi, Türkiye'nin büyük metropol kentlerinden ve en çok nüfusa sahip 4. şehridir. Ekonomik açıdan Türkiye'nin gelişmiş kentlerinden biri olan Bursa doğal ve tarihsel zenginlikleriyle de önem taşır. Bursa'da en çok Osmanlı Devleti'nin kuruluş dönemine ait tarihî eserlerin bulunmasının sebebi ise, Bursa'nın Osmanlı Devleti'nin ilk başkenti olmasıdır. Bursa alışveriş merkezleri, parkları, müzeleri ve çarşısıyla bölgede öne çıkar. Ayrıca Bursa Marmara bölgesinin İstanbul'dan sonra gelen ikinci büyük şehridir. Türkiye'nin en önemli sanayi kentlerindendir. Şehir İstanbul'dan sonra en büyük ikinci ihracatı gerçekleştirmektedir. Şehrin futbol takımı Bursaspor 2009-2010 sezonunda Turkcell Süper Lig şampiyonudur.
Merkez İlçeler Osmangazi, Yıldırım, Nilüfer, Gemlik, Mudanya, Gürsu, Kestel
İlçeler
İnegöl, Mustafakemalpaşa, Karacabey, Orhangazi, Yenişehir, İznik, Orhaneli, Büyükorhan, Keles, Harmancık
Eğitim Üniversiteler: Uludağ Üniversitesi; 1982 yılında adı resmen Uludağ Üniversitesi olan, Bursa'nın ilk ve tek üniversitesi olma özelliğiyle birlikte Türkiye'nin önde gelen eğitim kurumlarından biri. Üniversiteye araç ile 5 dakika uzaklıktaki Görükle yerleşimi, barındırdığı çeşitli seçenekler sunan çok sayıda apart, özel yurt ve özellikle öğrenci odaklı kiralık daireler ile ideal konaklama merkezidir.
Bursa Teknik Üniversitesi yasal olarak kabul edilmiştir. Kestel'de kurulacak olan üniversitenin binaları yapımı sonlanana dek Büyükşehir belediyesinin uygun gördüğü yerlerde hizmet verecektir. Doğa Bilimleri, Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi, Denizcilik Fakültesi, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Orman Fakültesi, İletişim Fakültesi ile Sanat ve Tasarım Fakültesi, Yabancı Diller Yüksekokulu, Sosyal Bilimler Enstitüsü ile Fen Bilimleri Enstitüsü'nden oluşan bölümler planlanmıştır.
Faruk Saraç Moda Enstitüsü Meslek Yüksekokulu vardır. Fabrika-i Hümayun adlı eski ipek fabrikasında hizmet vermektedir.
Liseler: Bursa Erkek Lisesi
Bursa Kız Lisesi
Bursa Hasan Ali Yücel Lisesi
Bursa Necatibey Meslek Lisesi
Bursa Cumhuriyet Lisesi
Bursa Polis Koleji
Bursa Osmangazi Hasan Ali Yücel Lisesi
Bursa Ali Osman Sönmez Fen Lisesi
Nilüfer Milli Piyango Anadolu Lisesi
Şükrü Şankaya Anadolu Lisesi
Bursa Atatürk Anadolu Lisesi
Bursa Orhangazi Çok Programlı Lisesi
Bursa Ali Karasu Lisesi
Bursa Tarım Meslek Lisesi
Osmangazi Gazi Anadolu Lisesi
Demirtaspaşa Anadolu Teknik, Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi
Ahmet Hamdi Gökbayrak Anadolu Öğretmen Lisesi
Yıldırım Ticaret Meslek Lisesi
Işıklar Askeri Hava Lisesi
Bursa Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi
Bursa Ahmet Vefik Paşa Anadolu Lisesi
Bursa Tophane End.Mes.lisesi
Gemlik Celal Bayar Anadolu Lisesi
Bursa Nilüfer Fatih Lisesi
Bursa Ali Osman Endüstri ve Meslek Lisesi
Bursa Ertuğrul Gazi Lisesi
Bursa Yıldırım Beyazıt Anadolu Lisesi
Nuri Nihat Aslanoba Anadolu Lisesi
Şehit Onbaşı Hakan Yutkun Anadolu Lisesi
İlköğretim Okulları Cavit Çağlar İlköğretim Okulu
Vahide Aktuğ İlköğretim Okulu
Canaydın İlköğretim Okulu
Nosab İlköğretim Okulu
Dilek Özer İlköğretim Okulu
Koç İlköğretim Okulu
Nedim Öztan İLKöğretim Okulu
23 Nisan İlköğretim Okulu
Pilot Sanayi İlköğretim Okulu
Naz Özdilek İlköğretim Okulu
Abdurrahman Vardar İlköğretim Okulu
Dörtçelik İlköğretim Okulu
Namazgah İhsan Dikmen İlköğretim Okulu
Setbaşı İlköğretim Okulu
Doktor Ayten Bozkaya İlköğretim Okulu
Halk Eğitim Merkezleri Nilüfer Halk Eğitim Merkezi
Gürsu Halk Eğitim Merkezi
Osmangazi Halk Eğitim Merkezi
Yıldırım Halk Eğitim Merkezi
Kestel Halk Eğitim Merkezi
Ulaşım
Karayolu: Bursa, İstanbul ve İzmir illeri arasında bir köprü gibidir. Bu D-200 Karayoludur. Bursa'da otoyol da mevcuttur.(O-30) Bursa şehir merkezi'nin kuzeyinde bulunur, iller arası ulaşımı kolaylaştırmak için yapılmıştır. Şehir içi ulaşım ise BURULAŞ'a aittir. Bursa'da çok sayıda halk otobüsü, minibüs, dolmuş ve taksi bulunur. Otobüsler ve Bursaray'da ücretler Bukart adı verilen manyetik kartla sağlanır.75 dk. içinde Metro-otobüs aktarmalarında ücretlendirmede indirim olur.
Havayolu: Bursa'da hava ulaşımı Bursa Yenişehir Havaalanı aracılığıyla yapılır. Anadoluda bir çok merkeze Ankara aktarmalı sefer düzenlenmektedir. Havaalanı Yenişehir ilçesinde bulunur. Havayolunun şehrin merkezinde bulunmamasının sebebi eskiden askeri amaçla kullanılan yedek hava meydanının sivilleştirilmiş olmasıdır.
Sanayi
Otomotiv Sanayi: Bursa'da otomotiv sanayi kuruluşları, otomobil, otobüs, tren vagonları ve bunlara ait yedek parçaların imalatını yapmakla birlikte, yurt içine ve yurt dışına satış yapmaktadır. Tofaş-Fiat,Oyak-Renault ve Karsan otomobil fabrikaları Bursa'da bulunmaktadır.
Mobilya Sanayi: İnegöl İlçesinde Organize sanayi bölgesinde faaliyet göstermektedir.
Tekstil Sanayii: Türkiye'deki bir çok yerli tekstil markasının fabrikaları Bursa'da bulunur.Ayrıca tekstil sanayi olarak da Türkiye'nin en gelişmiş şehirlerinden biri konumundadır. Ayrıca; Bursa Uluslararası Tekstil Ve Ticaret Merkezi-BUTTİM Bursa'dadır.