Keşfet

Bilgi Felsefesinin Tarihsel Gelişim Süreçleri Nedir? Ne Değildir?

Linux

Yaşlı Kurt
Katılım
14 Şub 2021
Mesajlar
3,707
Tepkime puanı
17
Puanları
0
Konum
istanbul
[align=center][align=center]
CCe1cv.jpg


Bilgi Felsefesinin Tarihsel Gelişim Süreçleri Nedir? Ne Değildir?


Felsefenin, ilk kez Akdeniz kültür çevresinde İzmirin güneyindeki Milet kentinde, ünlü filozof Thalesle bir doğa felsefesi olarak ortaya çıktığını söyleyebiliriz.

Miletos Okulunun kurucusu olan Thales, her şeyin arkhesinin, yani ana maddesinin su olduğunu söylemiştir. Aynı şekilde Anaksimandros, her şeyin arkhesinin sonsuz ve sınırsızlan aperion, Anaksimenes ise hava olduğunu söylemişlerdir. İşte bunlar, nesne üzerine yoğunlaşan ve yorum yapan düşünce insanlarıdır.

Herakleitos, Parmenides, Demokritos ve Anaksagoras gibi ilk dönem Yunan filozofları bilginin imkanı, kaynağı, sınırları ve ölçütlerine ilişkin ilk soruları, şüpheleri ve tartışmaları ortaya çıkarmışlardır. Sonuç olarak bilgi konusunun, felsefî düşüncenin gündemine gelmesi; sofistler, Sokrates ve onu takip eden Platon ve Aristoteles gibi büyük filozofların döneminde olmuştur.

Bilgi felsefesinin temel kavramları; doğruluk (hakikat), gerçeklik ve temellendirmedir. Doğruluk, düşüncenin ya da ileri sürülen savın nesnesine uygun olmasıdır. Gerçeklik, zaman ve mekan içinde var olanların tümüdür. Temellendirme ise ortaya konulan sava dayanak ve gerekçe bulma işidir.
KAYNAK: FELSEFE TARİHİ KİTABI
[/align]

[/align]
 
Güzel bilgiler için teşekkürler
 

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Geri
Üst