İstanbul'un birçok noktasında son günlerde Asya Kaplan Sivrisineği saysısında artış yaşanıyor.
Yaklaşık 4-5 yıldır İstanbul'da düzenli olarak gözlenen sivrisinek, yerleşik bir tür haline geldi.
Bu türe ilk defa 1980'de Arnavutluk'ta rastlanırken, geçen 40 yıl boyunca Avrupa'da büyük oranda yayılmalar gösterdi.
ASYA KAPLAN SİVRİSİNEĞİ TEHLİKESİ
Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Necla Birgül İyison, Asya Kaplan Sivrisineğinin "sarıhumma", "dang humması", "zika", "chikungunya", "batı nil virüsü" gibi hastalıkların taşınmasında etkili bir tür olduğunu belirterek, "Giysilerin üzerinden ısırabiliyor. Alerjik reaksiyona yol açabiliyor. Kaşıntı yapıyor ve geçmesi de zor oluyor." dedi.
BURASI GEÇİŞ NOKTASI
Asya Kaplan Sivrisineği'ne karşı uzun vadeli ve çevre dostu bir çözüm geliştirmek için çalışmalar yürüten Doktor Öğretim Üyesi İyison, artan sivrisinek sorununa ve bu türün özelliklerine ilişkin konuştu.
İyison, bu türün Türkiye'de ilk kez 2011'de Trakya'da, 2017'de Karadeniz bölgesinde görüldüğüne işaret ederek, invaziv bir tür olduğu için ortama çabuk adapte olup orada çoğalabildiğini anlattı.
Asya Kaplan Sivrisineği'nin İstanbul'a nasıl geldiğine ilişkin İyison, "Coğrafi konum itibarıyla deniz ve hava yollarıyla burası geçiş noktası. Göçmen, mülteci hareketliliğinden, turizmin yaygın olmasından, iklim değişikliğinden dolayı bu taraflara doğru gelebiliyorlar." değerlendirmesini yaptı.
İSTANBUL'DA İLAÇLAMA YAPILMADI
Bu arada sineklerin üremesine karşı mücadele etmekle sorumlu olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) yönetimi ise kış sonu ilkbahar başlangıcında yapılması gereken larvasit çalışmalarını yapmadı.
İBB'nin ilaçlama konusundaki ilgisizliği, kent halkının tepkisine neden oldu.
ALERJİK REAKSİYONA YOL AÇABİLİYOR
İyison, bu türün nematod, parazit ve virüs taşıyabildiği için çeşitli rahatsızlıklara yol açabildiğine dikkati çekerek, "Sarıhumma, dang humması, zika, chikungunya ve batı nil virüsü gibi hastalıkların taşınmasında etkili bir tür. Giysilerin üzerinden ısırabiliyor. Alerjik reaksiyona yol açabiliyor. Kaşıntı yapıyor ve geçmesi de zor oluyor." dedi.
"EVLERİNİZİN ÇEVRELERİNDE SU BIRAKMAYIN" UYARISI
Asya Kaplan Sivrisineğinin yumurtalarını su birikintilerine bıraktığını anlatan İyison, "Yumurta bıraktığı yerler duru sular. Örneğin, bir kovada birkaç gün su kalırsa oraya hemen yumurta bırakabilirler. Bu nedenle vatandaşların evlerinin çevresinde su bırakmaması lazım.
Dereler, açık alandaki su birikintileri, su kanalları, bidonlar, havuzlar bu sivrisineklerin yumurtalarını bırakabileceği yerler arasında. Yumurtalar zamanla gelişiyor, gelişmelerinin ardından onlar da tekrar yumurta bırakıyorlar. 1 hafta içerisinde çoğalan türleri var. Bir kerede yaklaşık 50 yumurta bırakabiliyorlar." bilgisini verdi.
alıntı
Uyarılara değil icraate ihtiyacı var bu milletin. Kalkıp birbirinizde taht,koltuk savaşları yapacağınıza,özel jetlerle mitinglere,ziyaretlere kalkışacağınıza vazifelerinizi ifa ediniz efendi. Kıbrıs'a 500 milyar lira destek kredisi sunanlar alt tarafı sokakları şehirleri ilaçlayamıyorlar.