SiyahLi
Yeni Üye
Alışveriş yapmaya aç karnına gitmek konusunda bir kere daha düşünün. Çünkü açken salgılanan Ghrelin hormonu, insanları daha çok alışveriş yapmaya yönlendiriyor.
Yapılan araştırmalara göre, vücuda alınacak besin miktarını ve iştahı düzenleyen en önemli sinirsel merkezler, hipotamalusta bulunur. Hipotalamus açlık, tokluk, dürtüsellik, duyusal iniş çıkışların kontrol edildiği ana merkezdir. Kan glikoz düzeyinin düşmesi ve kan serbest yağ asidi düzeyinin yükselmesi sonucu açlık hissini başlatan en önemli etmenin polipeptid yapısına sahip Ghrelin hormonu olduğu bilinmektedir. Bu sistemlerin aktifleşmesi dopamin yetersizliğini, yani dürtüselliği tetikleyerek alışverişe daha fazla yönelmeye neden olur.
- Aç olduğumuz dönemlerde ihtiyaç dışı gıda ürünü alma eğilimindeyiz.
- Açlık hissi gıda ürünleri için harcanan toplam para tutarıyla doğru orantılıdır. Yani, ne kadar açsak yiyecek için o kadar fazla para harcıyoruz.
- Aç olduğumuz zaman kalorisi yüksek atıştırmalıkları daha çok tercih ediyoruz. Çünkü vücudun plazma glikoz konsantrasyonu ( kan şekeri) 70-110 mg/dl olan homeostatik düzeyde tutulmalıdır. Vücudumuz glikoz ihtiyacını, güçlü bir şekilde düzenlemeye programlanmıştır. Bu düzenlemeyi sağlamak için (kan şekerini yükseltmek ) bu yönelimi gösteririz.
- Aç olarak alışverişe çıktığımızda sağlıksız, daha yağlı, şeker oranı yüksek yiyecek ürünlerine daha çok yöneliyoruz.
- Açlık süresi uzadıkça alışverişe ayrılan süreyi kısaltıyoruz; çünkü düşünmeden hızlı bir alım gerçekleştirip, yüksek kalorili yiyecekler tercih ediyoruz.
Bu nedenlerden dolayı aç olduğunuzda alışverişe çıkmamaya özen gösterin. Alışverişe çıktıysanız ayran, süt, kefir gibi kan şekerini düzenleyici, pratik bir ara öğün yaparak alışverişe başlayın.
(Alıntıdır)
Yapılan araştırmalara göre, vücuda alınacak besin miktarını ve iştahı düzenleyen en önemli sinirsel merkezler, hipotamalusta bulunur. Hipotalamus açlık, tokluk, dürtüsellik, duyusal iniş çıkışların kontrol edildiği ana merkezdir. Kan glikoz düzeyinin düşmesi ve kan serbest yağ asidi düzeyinin yükselmesi sonucu açlık hissini başlatan en önemli etmenin polipeptid yapısına sahip Ghrelin hormonu olduğu bilinmektedir. Bu sistemlerin aktifleşmesi dopamin yetersizliğini, yani dürtüselliği tetikleyerek alışverişe daha fazla yönelmeye neden olur.
- Aç olduğumuz dönemlerde ihtiyaç dışı gıda ürünü alma eğilimindeyiz.
- Açlık hissi gıda ürünleri için harcanan toplam para tutarıyla doğru orantılıdır. Yani, ne kadar açsak yiyecek için o kadar fazla para harcıyoruz.
- Aç olduğumuz zaman kalorisi yüksek atıştırmalıkları daha çok tercih ediyoruz. Çünkü vücudun plazma glikoz konsantrasyonu ( kan şekeri) 70-110 mg/dl olan homeostatik düzeyde tutulmalıdır. Vücudumuz glikoz ihtiyacını, güçlü bir şekilde düzenlemeye programlanmıştır. Bu düzenlemeyi sağlamak için (kan şekerini yükseltmek ) bu yönelimi gösteririz.
- Aç olarak alışverişe çıktığımızda sağlıksız, daha yağlı, şeker oranı yüksek yiyecek ürünlerine daha çok yöneliyoruz.
- Açlık süresi uzadıkça alışverişe ayrılan süreyi kısaltıyoruz; çünkü düşünmeden hızlı bir alım gerçekleştirip, yüksek kalorili yiyecekler tercih ediyoruz.
Bu nedenlerden dolayı aç olduğunuzda alışverişe çıkmamaya özen gösterin. Alışverişe çıktıysanız ayran, süt, kefir gibi kan şekerini düzenleyici, pratik bir ara öğün yaparak alışverişe başlayın.
(Alıntıdır)